Minder fusies door crisis op markten

ROTTERDAM, 14 OKT. Door de crisis op de Europese valuta- en aandelenmarkten is de waarde van grensoverschrijdende fusies en overnemingen in de afgelopen drie maanden met 35 procent gedaald ten opzichte van het tweede kwartaal.

Dit concludeert drs. J.A.W.M. van Rooijen, onderzoeker van accountants en consultingfirma KPMG, in een vanochtend bekendgeworden onderzoek naar internationale fusies en overnemingen.

In Nederland is de teruggang het meest significant: in de eerste negen maanden van dit jaar werd voor 967 miljoen dollar gekocht tegen 4,3 miljard gulden in 1991. De verkoop van Nederlandse bedrijven heeft echter een grotere vlucht genomen: in de eerste negen maanden werd voor 4,8 miljard dollar verkocht tegen 1,2 miljard dollar vorig jaar.

In totaal vonden in de maanden juli tot en met september 310 transacties plaats met een waarde van 15,7 miljard dollar. In de drie maanden ervoor ging het nog om 484 transacties met een waarde van 24 miljard dollar.

Behalve de crisis speelt ook het algemene financiële klimaat de fusiedrang parten. “Ik denk dat er tijdelijk een eind is gekomen aan de groei van internationale fusies, omdat de vooruitzichten van de wereldeconomie minder rooskleurig zijn, de rentestand is in veel landen hoog is en dat ook zal ook blijven,” aldus Van Rooijen.

Grootste overnemer dit jaar is Amerika met 9 miljard dollar waarde op de voet gevolgd door Frankrijk met 8,9 miljard. Hongkong volgt (mede door de overneming van de Britse Midland Bank) met 7,5 miljard dollar. Italië gaf 4,7 miljard dollar uit, de Britten 4,2 miljard en Duitsland 3,2 miljard dollar. Nederland, vorig jaar na Frankrijk de grootste overnemer van de EG, komt nu met geruime afstand (minder dan 1 miljard dollar aan overnemingen) na Duitsland.