LEONID KOETSJMA; Wapenfabrikant

MOSKOU, 14 OKT. Met de benoeming van Leonid Koetsjma tot premier heeft het Oekraïense parlement gisteren op verzoek van president Leonid Kravtsjoek gekozen voor technocratisch bestuur en continuïteit in het terughoudende economische hervormingsbeleid.

Koetsjma is, net als Kravtsjoek, tegenstander van een "shocktherapie' in de economie. Zijn benoeming is derhalve een nederlaag voor de radicale vleugel van Oekraïense oppositie die juist versnelling van het hervormingsproces eist en had gehoopt dat Kravtsjoek, na het aftreden van de conservatieve premier Vitold Fokin, begin deze maand, in deze richting concessies zou doen.

Koetsjma werd gisteren door de volksvertegenwoordiging met een ruime meerderheid verkozen. Maar liefst 316 van de 377 aanwezige afgevaardigden steunden zijn benoeming. Ook een deel van de nationalistische beweging Roech stemde voor Koetsjma, daarmee illustrerend dat Roech nog steeds diepgaand verdeeld is over de vraag in welke mate ze het beleid van Kravtsjoek moet ondersteunen. Het gematigde kamp van deze beweging is namelijk van mening dat de president het voordeel van de twijfel verdient omdat de nationale onafhankelijkheid van de Oekraïne, die Kravtsjoek tot hogere prioriteit heeft verheven dan de economische hervormingen, nog altijd het allerbelangrijkste is. De radicalen binnen Roech, aangevoerd door voormalig dissident Vjatsjeslav Tsjornovil, staan daarentegen op het standpunt dat nationale soevereiniteit en economische hervormingen hand in hand dienen te gaan.

Leonid Koetsjma (54) komt voort uit het militair-industrieel complex. Hij was tot gisteren directeur van de Zuidelijke Machinefabriek in Dnepropetrovsk, een industriestad die tot op de dag van vandaag bestuurd wordt door relatief conservatieve ex-communisten. Dit bedrijf, dat strategische kernraketten produceert, is een van de grootste wapenfabrieken van de voormalige Sovjet-Unie en zelfs de hele wereld.

De nieuwe premier heeft geen politieke ervaring. Weliswaar is hij lid van het parlement, maar heeft zich daar tot nu toe zelden gemanifesteerd. Op een persconferentie gisteren na zijn benoeming tot premier legde Koetsjma er de nadruk op dat de “overgang naar de markteconomie” slechts geleidelijk kan geschieden. Hij sprak zich voor een “redelijke mate van privatisering”. “Je kan niet tegelijkertijd een fiscaal systeem hebben als in Japan, een sociaal zekerheidsstelsel als in China en een regering als in Rusland”, aldus Koetsjma.

    • Hubert Smeets