Kanemaru uit Japanse parlement

TOKIO, 14 OKT. Shin Kanemaru (78), die al tientallen jaren de machtigste man op de achtergrond van het Japanse politieke toneel was, heeft zich vandaag teruggetrokken als parlementslid wegens zijn betrokkenheid bij een omkoopschandaal. Kanemaru maakte het nieuws bekend op een vergadering van zijn habatsu (factie) binnen de regerende Liberaal-Democratische Partij (LDP).

Zijn ontslag betekent ook dat Kanemaru afstand moet doen van het leiderschap van zijn factie, die de sterkste was in de LDP. De Liberaal-Democraten hebben Japan sinds 1955 onafgebroken geregeerd - de interne partijpolitiek wordt bepaald door de strijd tussen een handvol facties.

Shin Kanemaru gaf in augustus toe voor 500 miljoen yen (vier miljoen dollar) aan steekpenningen te hebben aangenomen van het bedrijf Sagawa Kyubin, een grote transportonderneming die nauwe banden heeft met de yakuza, de georganiseerde misdaad in Japan. Een gearresteerde medewerker van het bedrijf heeft voor de rechtbank verklaard dat hij Kanemaru in 1987 voorstelde aan een groep notoire gangsters. Kanemaru ontkende de contacten en het aannemen van de steekpenningen niet, maar hij weigerde vervolgens voor de rechtbank te verschijnen.

Hoge functionarissen van het openbaar ministerie stemden er vorige maand mee in dat Kanemaru na het betalen van een boete van 1.650 dollar vrijuit zou gaan, wat leidde tot een storm van protest bij de Japanse oppositie en in juridische kringen. Kanemaru's weigering verdere opheldering over het schandaal te geven en boete te doen, leidde ook tot grote publieke verontwaardiging.

Kanemaru vertelde vandaag aan verslaggevers dat hij zijn ontslag heeft ingediend bij de voorzitter van het Lagerhuis. “Ik wil duidelijk maken dat ik de politieke verantwoordelijkheid draag voor deze kwestie. Daarom heb ik besloten mijn ontslag te nemen. Ik had het besluit al genomen toen ik in augustus het vice-voorzitterschap van de LDP neerlegde.”

Kanemaru wordt algemeen gezien als de "kingmaker' van de Japanse politiek. Hij meed tijdens zijn loopbaan zorgvuldig de hoge functies in de partij en de regering, om op de achtergrond des te meer zijn invloed te laten gelden. Kanemaru, die tijdens zijn spaarzame openbare optredens opviel door de onbeweeglijke gezichtsuitdrukking, toegeknepen ogen en een binnensmonds gemurmel, had de afgelopen decennia de hand in de meeste benoemingen van premiers. Buitenlandse staatshoofden, regeringsleiders en ministers die Tokio bezochten werden door de Japanse regeringsfunctionarissen steevast op audiëntie naar de voor hen onbekende Kanemaru gestuurd. (AP, Reuter)