Jong Oranje mist een leider

UTRECHT, 14 OKT. Jong Oranje heeft gisteravond ook zijn tweede wedstrijd in de kwalificatieronde voor het Europese jeugdkampioenschap verloren. In een akelig leeg stadion De Galgenwaard in Utrecht wonnen de jonge Polen met 3-1. Na de gemiste Olympische Spelen heeft Jong Oranje geen verleden. In Utrecht werd opnieuw duidelijk dat het elftal van Rinus Israel ook nauwelijks toekomst heeft. De coach, een erkende cynicus, beseft dat de kwalificatiekans voor de laatste acht, slechts één ploeg gaat over, minimaal is. “Maar wij kunnen in ieder geval niet degraderen, dat is in een lichtpuntje.”

Veel meer licht was er niet voor Oranje in Utrecht, al hield Israel vol dat Nederland ongeveer evenveel kansen gekregen had als de tegenpartij. “Het grote verschil is dat zij die hebben gebruikt en wij niet. Het voetbalt natuurlijk veel gemakkelijker als je een paar doelpunten vóór staat.”

De Polen stonden de hele wedstrijd voor. Met alleen doelman Onyszko en aanvoerder Swieczewski uit het team dat op de spelen uitkwam, stond er toch een elftal op het veld dat speelde zoals het hoort. De Polen waren altijd een stapje sneller, een tikkeltje handiger, een streepje feller tegen Oranjes lichtgewichten. Individueel hadden Overmars, Van Gastel en invaller Tuhuteru, het neefje van Simon Tahamata, af en toe een leuke actie in huis, maar een elftal was Jong Oranje nimmer. Geen wonder voor een ploeg, die geen speler telde met leiderskwaliteiten. “Wij hebben”, constateerde Israel, “te veel spelers uit tweede elftallen, te weinig dus die gewend zijn onder druk te voetballen.”

Op het middenveld slaagde Oranje er af en toe in de bal in bezit te houden, iets verder naar voren ging het steeds moeilijker. Scheepers werd uitgeschakeld door Kaliszan, Overmars verdwaalde in doelloze solo's, werd opgevangen door Kubik, of gebruikte te veel tijd bij doelrijpe kansen.

De Nederlandse verdediging maakte bij de drie Poolse doelpunten de beslissende fouten, die een defensie met Israel in zijn midden nimmer op zijn rekening gekregen zou hebben. Ruta opende na een klein half uur twee keer de rechterflank van de Nederlandse achterhoede, verdediger Hajto en middenvelder Kasperski stonden klaar voor de afwerking. Dabrowski gebruikte onmiddellijk na de hervatting een mistrap van Vierklau voor het derde Poolse doelpunt.

Daarna slaagde Jong Oranje er iets beter in met de zeer slagvaardige Polen mee te doen. In de slotfase scoorde aanvoerder Van Gastel uit een vrije trap. Een succesje dat, in tegenstelling tot de Poolse treffers, voornamelijk op toeval was gebaseerd.