Hoger bankpersoneel stapt uit vakbond VHP

ROTTERDAM, 14 OKT. De vereniging van hoger personeel in het bank- en verzekeringsbedrijf, VHP Banken en Verzekeringen, wil uit de vakbond VHP stappen. De werknemersvereniging vindt het lidmaatschap van de vakbond te duur en de dienstverlening door de vakbond onder de maat.

Het bestuur van de werknemersvereniging besloot begin deze week te breken met de vakbond. De definitieve beslissing is op 2 november aan de leden.

Aanleiding tot de stap vormt “een hele reeks irritaties”, aldus bestuurslid N.B. Bleeker van de VHP Banken en Verzekeringen, die 2.900 leden telt. Een van de verwijten betreft volgens Bleeker het hoge verloop onder de CAO-onderhandelaars. Dat zijn beroepsbestuurders in dienst van de VHP, die worden gedetacheerd bij de aangesloten werknemersverenigingen. In amper vier jaar kreeg de VHP Banken en Verzekeringen te maken met vijf onderhandelaars, aldus Bleeker. Bovendien maakt de VHP Banken en Verzekeringen al jaren bezwaar tegen de financiële bijdrage aan de VHP. “Wij vinden die bijdrage te hoog in verhouding tot de dienstverlening die er tegenover staat. Daardoor kampen we in feite met een structureel tekort”, aldus Bleeker.

Voor de VHP (36.000 leden) vormt de breuk “een forse aderlating”, zegt bestuurder W. ter Welle. “Het bank- en verzekeringsbedrijf is een branche waarin we natuurlijk graag vertegenwoordigd zijn. Het gaat om acht procent van onze leden. Hun vertrek is niet onoverkomelijk, maar wel lastig.” Een uiterste poging van de VHP de breuk af te wenden door de werknemersvereniging financieel enigszins tegemoet te komen, vond geen genade in de ogen van het bestuur de VHP Banken en Verzekeringen.

Hoe het verder moet met de werknemersvereniging weet Bleeker nog niet. “In beginsel starten we in januari als zelfstandige vakbond. Wellicht kunnen we ons rechtstreeks aansluiten bij een vakcentrale. Misschien keren we na een afkoelingsperiode wel terug in de VHP-schoot.”