"Grand old man' Brazilië komt om

BRASILIA, 14 OKT. Bij een ongeluk met een helikopter boven zee ten zuiden van Rio de Janeiro is gisteren het parlementslid Ulysses Guimarães, de grand old man van de Braziliaanse politiek, om het leven gekomen.

Ook zijn vrouw en drie andere inzittenden werden gedood. Guimarães (76) voerde de belangrijkse oppositiepartij PMDB aan tijdens het militaire bewind in Brazilië (1964-1985) en speelde vervolgens een belangrijke rol bij de overgang naar het huidige democratische bestel en de opstelling van de grondwet van 1988. Tijdens de verkiezingen van 1989 was Guimarães kandidaat namens zijn PMDB, overigens zonder veel succes. Als gezaghebbend parlementslid speelde Guimarães tevens een grote rol tijdens de recente afzettingsprocedure tegen de Braziliaanse president Fernando Collor de Mello. Het ongeluk vond plaats tijdens een vlucht van de baai van Angra dos Reis naar São Paulo, waar hij woonde. (AP)