Center Parcs strijkt neer op Brits landgoed

ROTTERDAM, 14 OKT. De Nederlandse vakantiepark-exploitant Center Parcs, sinds 1989 onderdeel van het Britse Scottish & Newcastle, heeft vergunning gekregen om een vakantiepark te bouwen op één van de beroemdste Britse landgoederen, Longleat House, eigendom van de zevende markies van Bath.

“Het is alsof we vergunning gekregen hebben om op de Hoge Veluwe te gaan bouwen”, aldus de voorzitter van de raad van bestuur van Center Parcs, H. Westerlaken, opgetogen. Met de bouw van het park is een kwart miljard gulden gemoeid. Volgens Westerlaken heeft hij de toestemming gekregen omdat Center Parcs bij de twee andere Britse parken zoveel aandacht heeft besteed aan ecologische aspecten.

Westerlaken weet niet of het markizaat in financiële problemen is gekomen en op deze manier aan geld moet komen. Uit berichten die in de Engelse pers circuleren, valt op te maken dat de markies nog niet tot de bedelstaf is gebracht: zijn vermogen wordt geschat op 500 miljoen pond sterling. “Het blijft echter een heel moeilijke opgave om een landgoed als Longleat te exploiteren”, aldus Westerlaken. De markies is nu 100 jaar verzekerd van een onbekend bedrag aan huurinkomsten.

De zesde markies van Bath wordt beschouwd als de uitvinder van het exploiteren van het toerisme voor het in stand houden van Britse kastelen. In plaats van te mikken op een paar historici bouwde hij een pretpark rondom zijn kasteel, met een dierenpark en speciale tentoonstellingen. De leeuwen en luipaarden in de klassieke ambiance leverden de markies een groot aantal spotprenten in de Britse pers op. Een collectie daarvan wordt geëxposeerd in één van de zalen van het immense kasteel.

De brochures voor de gasten schreef de zesde markies zelf. In plaats van gortdroge opsommingen van de kunstwerken vertelde hij wat hij wel en niet mooi vond, stak de draak met zijn zelfprotret en kritiseerde de vijfde markiezin, omdat zij, om zijn vader te verrassen, een rood met goud afgezet tapijt groen had geverfd omdat de goede man zo van gras hield.

Afgelopen juli werd de roemruchte markies ter aarde besteld, terwijl een jazz-band "When the Saints Go Marching In' speelde. Zijn zoon, geliefd object in de Britse roddelpers, volgde hem op. De zevende markies van Bath richt zich, behalve op activiteiten waar de roddelpers dol op is, op het brandschilderen van ramen.

    • WABE van ENK