Botha optimistisch na gesprek Savimbi

LUANDA, 14 OKT. De Zuidafrikaanse minister van buitenlandse zaken, Roelof Botha, heeft zich gisteren na een lang gesprek met Unita-leider Jonas Savimbi voorzichtig optimistisch uitgelaten over de mogelijkheid de vrede te bewaren. Volgens waarnemers evenwel zijn er andere ontwikkelingen in Angola die erop wijzen dat Unita zich voorbereidt op een hervatting van de burgeroorlog.

Botha sprak gisteren 4½ uur met Savimbi in diens hoofdkwartier in Huambo. Na zijn terugkeer in Luanda weigerde Botha bijzonderheden over het gesprek te geven, met het argument dat hij eerst president Dos Santos moest informeren. Hij wilde echter wel kwijt dat hij zich “bemoedigd” voelt en dat hij mogelijk zijn verblijf in Angola - hij zou vandaag naar Zuid-Afrika terugkeren - verlengt als dat de zaak van de vrede zou dienen.

Er zijn evenwel ook signalen dat de Unita niet bereid is de voor haar en voor haar leider negatief uitgevallen uitslag van de recente parlements- en presidentsverkiezingen te accepteren. In Luanda kwam het gisteren opnieuw tot gevechten tussen aanhangers van Unita en de regeringspartij MPLA. Daarbij vielen twee doden. Unita-militairen houden zich niet aan de afspraken met betrekking tot de ontwapening van de gewapende eenheden en patrouilleren gewapens op plaatsen waar ze niet mogen komen. Volgens de Angolese staatsmedia, die worden gecontroleerd door de MPLA van Savimbi's rivaal Dos Santos, is in de provincies Benguela, Malanje en Huila sprake van omvangrijke troepenverplaatsingen van de Unita. Unita-soldaten bezetten gisteren kort de landingsbanen van het vliegveld van Luanda, als gevolg waarvan de luchthaven moest worden gesloten. (Reuter, AP)