"ANC moet een gewone politieke partij worden'

KAAPSTAD, 14 OKT. President De Klerk van Zuid-Afrika ziet geen heil in een coalitie met het ANC zolang het zich niet ontdoet van de radicalen in eigen kring en zijn gewapende vleugel niet opheft. Dat heeft hij gisteren in het parlement in Kaapstad gezegd.

Volgens De Klerk zal het ANC een geregistreerde politieke partij moeten worden voordat de regerende Nationale Partij machtsdeling in het kader van een interim-regering in overweging kan nemen. “Ik ben niet bereid tot de vorming van een regering van nationale eenheid met het ANC in zijn huidige vorm”, aldus de president. “Het moet zich ontdoen van zijn uniformen en zijn wapens, het moet zijn radicalen onder controle brengen en het moet zich omvormen van een militante beweging tot een politieke partij. Het moet hier plaatsnemen op basis van zijn programma”, aldus de president in het parlement. De Klerk voegde daaraan toe niet te verwachten dat de Zuidafrikaanse Communistische Partij, een bondgenoot van het ANC en waarschijnlijk het onderwerp van zijn opmerkingen over de radicalen binnen het ANC, deel zal uitmaken van een interim-regering “omdat zij niet de steun van het volk heeft”.

Een woordvoerder van het ANC, Gill Marcus, zei in een eerste reactie op de opmerkingen van de president dat de ANC-leiding ze zorgvuldig zal bestuderen. “Ik geloof echter niet dat de regering het recht heeft ons de les te lezen over democratie”, zo voegde ze daaraan toe.

Tijdens het debat werd De Klerk aangevallen wegens zijn besluit, het parlement in speciale zitting bijeen te roepen. Oppositiepolitici en politieke waarnemers vinden de zitting onnodig en geldverspilling. (Reuter)