Vrouw overlijdt na transplantatie varkenslever

LOS ANGELES, 13 OKT. Een 26-jarige vrouw is maandag in Los Angeles overleden na 36 uur met behulp van een varkenslever in leven te zijn gehouden.

Ze overleed tijdens de operatie waarbij een menselijke donorlever zou worden geïmplanteerd. De vrouw leed aan een ernstige leverziekte en stond al lang op de lijst voor een donorlever, die echter niet beschikbaar kwam. Eind vorige week werd haar situatie kritiek. Ze raakte in coma. Haar artsen in het Cedars Sinai Medical Centre besloten om tijdelijk een varkenslever naast haar eigen lever te plaatsen. De donorlever die maandag in de staat Utah beschikbaar kwam, arriveerde net te laat en bleef ongebruikt. De tijdelijke levertransplantatie was de tweede "dier-naar-mens-transplantatie' die dit jaar werd uitgevoerd. In juni kreeg een 35-jarige man de lever van een baviaan. De man bleef tien weken in leven en overleed aan een hersenbloeding. De lever was intact. Het ziekenhuis in Pittsburgh heeft inmiddels toestemming gekeregen nog drie levertransplantaties van baviaan naar mens uit te voeren. De bavianelevers zijn bedoeld om op zijn minst enkele jaren in de ontvanger te functioneren. De varkenslevertransplantatie was tijdelijk. Voordat varkenslever langdurig kunnen worden geïmplanteerd moet eerst het afweersysteem selectief kunnen worden uitgeschakeld, of de varkenslevers moeten zo worden veranderd dat het menselijk afweersysteem ze als "soorteigen' beschouwt. Dagelijks overlijdt in de VS één leverpatiënt die vergeefs op een donorlever wachtte. (AP, Reuter)