Volvo Car zal in 1993 minder auto's maken

STOCKHOLM, 13 OKT. De Zweedse autofabrikant Volvo Car zal wegens dalende verkoopcijfers volgend jaar 12.000 personenauto's minder produceren dan dit jaar. In 1991 produceerde Volvo Car in totaal 111.100 auto's. Het concern maakte 1,7 miljard Zweedse kroon (510 miljoen gulden) verlies.

Gisteren deelde Volvo Car mee dat de marktaandelen in de 17 meest belangrijke afzetgebieden weliswaar is toegenomen, maar dat het totaal aantal verkochte auto's in 1992 verder is gedaald.

Als gevolg van de dalende verkoop overweegt Volvo de assemblagefabrieken in het Zweedse Kalmar en Uddevalla te sluiten. In Kalmer zijn 810 en in Uddevalla 820 personen werkzaam. “Het onderzoek in samenwerking met de vakbondvertegenwoordigers is in november afgerond en zal dan aan de directie worden voorgelegd”, aldus Volvo Car. Als de twee fabrieken dicht moeten, zal de produktie van personenauto's uitsluitend nog plaatsvinden in de Torslanda fabriek, ten westen van Götenborg.

De Kalmar-fabriek, die in 1976 werd gebouwd, verwierf ooit internationale bekendheid door de moderne produktiewijze waarbij de traditionele lopende band werd afgeschaft. Momenteel werkt men daar aan het nieuwe topmodel, de Volvo 960.

Volgens de vakbonden betekent sluiting van de fabrieken een catastrofe. Zij verwachten dat de werkloosheid in beide plaatsen met circa 50 procent zal toenemen. Zweden heeft een officieel werkeloosheidspercentage van 6 procent, maar als de omscholingsprogramma's van de overheid worden meegerekend ligt dit percentage op bijna 10 procent.

Ook de vrachtwagendivisie van Volvo Car kampt met problemen. Het bedrijf heeft zwaar geleden onder de instorting van truckmarkt. Vorige maand werd bekend dat Volvo in de komende drie jaar met een reorganisatie 2 miljard Zweedse kroon (616 miljoen gulden) wil besparen op de produktie van vrachtwagens. (AP)