Timman als enige ontspannen achter schaakbord

TILBURG, 13 OKT. De druk van het grote geld blijft diepe sporen trekken in het Interpolis schaaktoernooi. De retourbeurt van de tweede ronde bracht andermaal alle vormen van paniek- en resultaatschaak die onlosmakelijk verbonden zijn met het meedogenloze knock-out systeem. Doorgewinterde grootmeesters die op rozen leken te zitten verspeelden trillend hun voorsprong, anderen zochten met de hoofdprijs van een ton in gedachten uitstel van executie en stuurden met een tweede remise op de barrage aan. Een van de weinige spelers aan wie al deze verlammende spanningen voorbij leken te gaan was Jan Timman. Ontspannen, een beetje lacherig zelfs, voorzag de Amsterdammer in de perskamer het vlotte partijtje dat hij van de Pool Kuczynski won van commentaar.

Voorlopig is Timman de enige Nederlander die zich geplaatst heeft voor de derde ronde. Alleen Jeroen Piket, die opnieuw het punt deelde met Speelman, kan zich nog bij hem voegen. In de beslissingspartijtjes die zij vandaag in het gezelschap van maar liefst 26 collega's moeten afwerken zal Piket een hele kluif krijgen aan de uiterst ervaren en grillige Engelsman.

Van der Wiel en Nijboer gingen strijdend, maar vrij roemloos ten onder. Van der Wiel werd door Nikolic onder de voet gelopen toen hij slipte in een gecompliceerde stelling. Nijboer slaagde er niet in Winants in moeilijkheden te brengen. De Belgische aspirant-grootmeester offerde een pion voor actief spel en werd uiteindelijk voor zijn energieke aanpak beloond met een tweede overwinning.

De sensatie van de dag had van Loek van Wely moeten komen. Na zijn ongelukkige nederlaag met de witte stukken stond hij voor de weinig bemoedigende taak om met zwart van Anand te winnen. Menigeen zou geneigd zijn om bij dit vooruitzicht het hoofd een weinig te laten hangen, maar Van Wely is nu eenmaal voor niemand bang. Daarbij had hij het geluk dat Anand hem, in een overdreven bezorgde wens om het spel overzichtelijk te houden, met een zouteloze openingsbehandeling in de kaart speelde. De gevolgen bleven niet uit en voordat hij het wist stond Anand totaal verloren. Toen was het de beurt aan Van Wely om de kluts kwijt te raken. Het werd remise en de directe winsten die er waren geweest mocht de jonge Brabander als schrale troost aan een handjevol journalisten laten zien.

Een opmerkelijk aantal mini-matches die gespeeld leken, kregen onverwacht een verlenging. Poloegajevski sloeg in de tijdnoodfase met taktisch geweld de witte stelling van Serper aan stukken. Zo mogelijk nog indrukwekkender was de winst met zwart die Svesjnikov op Lputian behaalde. De Armeniër behaalt met wit meestal monsterscores en leek ook nu erg comfortabel te staan, totdat hij door een meesterlijke combinatie verrast werd.

De favorieten die het vaakst als zodanig genoemd worden opereerden met wisselend succes. Ivantsjoek overleefde een bijzonder hachelijke stand tegen Episjin, die in hoog opgelopen tijdnood de kluts volledig kwijt raakte en zelfs nog verloor. Karpov speelde een partijtje van niets tegen Tsjernin. In de beslissingsvluggertjes moet Tsjernin zeker niet kansloos geacht worden.

Short toonde de uitstekende vechtersmentaliteit die hem in zijn matches al zo vaak geholpen heeft. Met zwart bestreed hij Rogers met een opening die hij zelden speelt, maar hij zette de Australiër zo sterk onder druk dat deze nog voor de tijdcontrole bezweek. Even onverzettelijk bleek Shorts landgenoot Adams, die zijn gevoelige nederlaag tegen Beljavski corrigeerde met een zwaar bevochten overwinning. Net als Short en Adams zal ook Gelfand moeten vluggeren. Hij verloor gisteren de tweede partij van Rozentalis.

Wit: Timman; zwart: Kuczynski (Pol)

1.d2-d4 d7-d5 2.c2-c4 c7-c6 3.Pb1-c3 Pg8-f6 4.Pg1-f3 e7-e6 5.Lc1-g5 h7-h6 6.Lg5xf6 Dd8xf6 7.Dd1-b3 a7-a5?! Agressief, maar voornamelijk verzwakkend. Gezonder oogt 7...Pbd7. 8.e2-e4 d5xe4 9.Pc3xe4 Lf8-b4+ 10.Ke1-d1 Eveneens aantrekkelijk was 10.Dxb4 cxb4 11.Pxf6+ gxf6 12.c5 gevolgd door Lc4. 10...Df6-f4 11.Lf1-d3 f7-f5 12.Pe4-g3 c6-c5 13.d4-d5 Wellicht nauwkeuriger was 13.a3 a4 14.Dc2 La5 15.d5 (Maar niet 15.Dxa4+ Ld7 16.Db3 Pc6 en zwart staat fantastisch). 13...a5-a4 14.Db3-c2 0-0 Een betere kans op complicaties bood 14...a3. 15.a2-a3 Lb4-a5 16.Dc2-e2 e6xd5 17.c4xd5 Lc8-d7 18.De2-e5 Nu is dameruil wel sterk. 18...La5-c7 19.De5xf4 Lc7xf4 20.Pf3-h4 Ook 20.Te1 kwam in aanmerking. 20...Lf4xg3 21.h2xg3 b7-b5 22.Kd1-d2 Ta8-a6 23.Ta1-e1

23...c5-c4? De beslissende fout. Hij had 23...Td6 moeten proberen, ook al staat wit na 24.Te5 c4 25.Pxf5 Lxf5 26.Lxf5 Pc6 27.Le6+ Kh8 28.Te4 beter. 24.Ld3-c2 Ta6-d6 25.Kd2-c3 Td6xd5 Dit verliest een kwaliteit en versnelt het einde. 26.Ph4-g6 Zwart geeft het op.

    • Dirk Jan ten Geuzendam