Tien miljoen Italianen staken tegen bezuinigingsplannen

ROME, 13 OKT. Ongeveer tien miljoen Italianen hebben vanmorgen het werk neergelegd uit protest tegen de manier waarop het kabinet de bezuinigingen wil doorvoeren die moeten helpen het vertrouwen in de lire te herstellen.

In alle grote steden werden protesttochten gehouden. De industrie kwam tijdens de staking, die vier uur heeft geduurd, voor een groot deel tot stilstand. In de openbare sector staakten alleen de vervoersbonden, vier uur lang, op verschillende tijdstippen van de dag.

De vakbonden hebben gezegd dat ze niet de omvang van de bezuinigingen aanvechten (een recordbedrag van 120 miljard gulden), maar de manier waarop de pijn wordt verdeeld. “Wij staken niet tegen het idee van offers”, zei Raffaele Morese, een leider van de vakbond CISL. “De situatie is ernstig. We kunnen aanvaarden dat bezuinigingen nodig zijn, maar alleen als de maatregelen voor iedereen gelijk zijn en als er solidariteit is tegenover de minst-bedeelden.”

Pag 19: Terugkeer van lire in EMS gekoppeld aan bezuinigingen

De staking vloeit voort uit een reeks regionale protestacties die hebben laten zien hoe groot de onvrede is. Boze betogers hebben vakbondsleiders bekogeld met tomaten, eieren, kastanjes en metalen bouten omdat zij te veel begrip zouden tonen voor het kabinet.

De behandeling van de omstreden begroting in het parlement moet nog beginnen. Premier Amato heeft aangekondigd dat hij daarbij de vertrouwenskwestie zal stellen, om te voorkomen dat de begroting wordt lek geschoten.

De Kamer en de Senaat zijn de afgelopen dagen akkoord gegaan met een belangrijk onderdeel van het bezuinigingsplan: het verlenen van speciale bevoegdheden voor het kabinet voor ingrepen in de gezondheidszorg en de pensioenen. Ook hierbij heeft Amato de vertrouwenskwestie gesteld.

De vakbonden bestrijden vooral de kortingen op de pensioenen en de sterke verhoging van de eigen bijdragen in de gezondheidszorg. Zij willen meer nadruk leggen op de bestrijding van de massale belastingontduiking door de vrije beroepen en zelfstandigen.

Gefrustreerd door alle kritiek op een begroting die volgens hem in alle opzichten de sterkste schouders de sterkste lasten laat dragen, zei Amato gisteren in een interview met de Corriere della Sera dat veel loontrekkers zo boos zijn over de belastingontduiking dat zij alle maatregelen die niet primair daarop gericht zijn bij voorbaat verwerpen. Het kabinet heeft een strengere aanpak van de ontduiking aangekondigd, maar daarop gezegd dat dit pas na enige tijd zal leiden tot meer inkomsten, terwijl de schatkist direct geld nodig heeft.

Nu de druk op de lire is verminderd, hoopt de premier dat de lire nog voor het einde van het jaar kan terugkeren in het Europese Monetaire Stelsel, op voorwaarde dat de bezuinigingsmaatregelen in deze omvang worden aanvaard.

    • Marc Leijendekker