Succes voor Milosevic; Te weinig steun in Servië voor verkiezingen

BELGRADO, 13 OKT. Een poging om in Servië vroegtijdige verkiezingen en daarmee het vertrek van president Slobodan Milosevic af te dwingen, is mislukt.

De inwoners van Servië konden zich dit weekeinde in een referendum uitspreken over een grondwetswijziging, die een vervroeging van de verkiezingen van 1994 mogelijk zou hebben gemaakt. Als 50 procent van alle geregistreerde kiezers met de grondwetswijziging had ingestemd, zouden nog dit jaar verkiezingen kunnen worden gehouden.

Bij het tellen van de stemmen bleek gisteren echter dat de opkomst te laag is geweest. Slechts 46,1 procent van de ingeschreven kiezers was naar de stembuis gegaan; weliswaar sprak 95,7 procent van hen zich uit voor de grondwetswijziging, maar daarmee was niet voldaan aan de eis, dat de helft van alle ingeschreven kiezers zijn instemming moest betuigen met het voorstel.

De hoop van de Servische oppositie, door middel van het referendum van Milosevic af te komen, werd de bodem ingeslagen door de afwezigheid van veel vluchtelingen en de boycot van het referendum door de Albanezen in Kosovo. In Kosovo stemde maar veertien procent van de ingeschreven kiezers en van hen sprak maar veertien procent zich uit vóór de wijziging van de grondwet. Alleen in Vojvodina was de meerderheid voldoende: daar kwam 51,8 procent op en stemde bijna 97 procent voor de grondwetswijziging.

In Kosovo werd gisteren door tienduizenden Albanezen betoogd voor de heropening van de Albaneestalige scholen. In de hoofdstad Pristina liepen ze door het centrum onder het scanderen van leuzen als “Open onze scholen”, “Weg met het geweld” en “Politie, verdwijn uit de scholen”. De meeste scholen in Kosovo zijn gesloten sinds het Servische leerprogramma is ingevoerd en onderwijzers en leraren die zich niet aan dat programma conformeerden, werden ontslagen.

In Belgrado heeft gisteren de Joegoslavische premier Panic een zes uur durend twistgesprek met president Milosevic gehouden. Volgens bronnen in de omgeving van Panic trachtte de premier de Servische leider daarbij vergeefs tot aftreden te bewegen. Volgens die bronnen verliep het gesprek “stormachtig”. (AFP, Reuter, AP)