Siemens AG moet verder afslanken

FRANKFURT, 13 OKT. Het Duitse concern Siemens gaat zijn divisie halfgeleiders sneller en ingrijpender saneren dan eerder was aangekondigd wegens de aanhoudende verliezen in de sector. Het aantal werknemers is sinds het begin van dit jaar gedaald van 15.200 tot 13.300.

Siemens heeft nu besloten het aantal banen de komende jaren verder te verminderen tot 11.000, zo heeft bestuurslid Jürgen Knorr gisteren verklaard.

De prijs van halfgeleiders is met 20 procent gedaald, terwijl de verkopen aan belangrijke afnemers zoals televisie- en audioproducenten zelfs met 25 procent is verminderd, aldus Knorr.

Voor het komende jaar verwacht Knorr evenwel een toename in de vraag naar halfgeleiders. Met name producenten van draagbare telefoons, de conventionele telefoon en de motorindustrie zullen veel halfgeleiders afnemen.

Siemens telt op dit moment verspreid over de hele wereld ruim 415.000 werknemers en heeft een jaaromzet van 80 miljard Duitse mark (ruim 90 miljard gulden). Siemens Nixdorf en de divisie halfgeleiders zijn beide onderdelen van het Duitse concern en lijden momenteel samen meer dan 1 miljard D-mark (1,13 miljard gulden) verlies.