Russen verhinderen tocht Greenpeace

MOSKOU, 13 OKT. De Russische kustwacht heeft gisteren nabij Nova Zembla voor de tweede maal verhinderd dat het schip Solo van de milieu-organisatie Greenpeace door kon dringen tot het gebied waar op grote schaal nucleair afval is gedumpt.

De opvarenden van de in Nederland geregistreerde Solo hadden in het gebied in de Kara-zee willen onderzoeken welke gevolgen de dumping van kernafval heeft op het milieu. Een schip van de Russische kustwacht verhinderde eerder een eerste poging van de Solo het gebied binnen te varen door lichtfakkels af te vuren. Gisteren gingen de Russen verder. Na drie waarschuwingsschoten voor de boeg van de Solo te hebben afgevuurd gingen ze aan boord van het schip. De bemanning werd onder arrest geplaatst en het schip wordt nu naar Moermansk gesleept. Het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken heeft van Rusland geëist dat het de Solo laat gaan. (AP)