Möllemann verstoort cao-overleg

BONN, 13 OKT. Het Duitse politieke en sociaal-economische overleg over een "solidariteitspact' voor de opbouw van Oost-Duitsland is gisteren ernstig bemoeilijkt door uitspraken van minister Jürgen Möllemann (economische zaken). De liberale minister eiste in een interview dat niet alleen in Oost- maar ook in West-Duitsland de wettelijke mogelijkheid moet worden geopend om CAO's open te breken en tot lagere betalingsniveau's over te gaan.

Dat bracht de voorzitter van de vakbond IG Metall, Franz Steinkühler, op het zevendaagse congres van zijn bond in Hamburg in moeilijkheden. De chef van de grote Duitse metaalvakbond (3,5 miljoen leden) had zich juist afgelopen weekeinde in beginsel bereid verklaard om aan loonmatiging mee te doen op voorwaarde dat de overheid de CAO-vrijheid van de sociale partners geheel zou respecteren.

Steinkühler, die wegens zijn matigingspleidooi toch al kritiek van de bijna 800 gedelegeerden op het congres van zijn bond had gekregen, zag zich na Möllemanns uitspraken gisteren gedwongen om alsnog in het midden te laten of de IG Metall nog wel aan het door kanselier Helmut Kohl voorgestelde solidariteitspact wil meewerken.

“Möllemann saboteert het solidariteitspact terwijl Duitsland feitelijk tien miljoen werklozen kent en de Oostduitse industrie op instorten staat, hij zorgt voor een macaber schouwspel”, aldus Steinkühler. Dat Möllemanns uitspraken slecht waren voor de overlegsfeer bleek ook uit een kritische reactie van de overkoepelende werkgeversorganisatie die de mogelijkheid om CAO's open te breken alleen voor Oost-Duitsland wenst.