Londen blijft doelwit IRA-aanslagen

LONDEN, 13 OKT. Vijf Engelsen zijn gisteren gewond geraakt, van wie een zeer ernstig, toen in het centrum van Londen een bom ontplofte in een druk café. De pub werd door de aanslag volledig verwoest.

Het Ierse Republikeinse leger heeft ook voor deze aanslag de verantwoordelijkheid op zich genomen. De afgelopen week heeft de IRA acht bommen tot ontploffing gebracht in Londen. Het hoofd van de Britse terrorismebestrijding, George Churchill-Coleman, heeft weliswaar verklaard de situatie volledig “onder controle” te hebben, maar de inwoners van Londen maken zich steeds meer zorgen, omdat de daders van de aanslagen nog altijd niet gepakt zijn.

De Britse minister van binnenlandse zaken, Kenneth Clarke, heeft de Londenaars vanmorgen opgeroepen “uiterst waakzaam te zijn tot we deze laatste kleine groep hebben opgerold”. Het is alleen maar de bedoeling van het Ierse Republikeinse Leger om in de publiciteit te blijven, aldus de minister in een vraaggesprek met de BBC.

De leden van de IRA zijn er, volgens waarnemers, op uit aan te tonen, dat zij nog altijd in staat zijn aanslagen uit te voeren bij het hart van het Britse regeringscentrum, ondanks het feit dat de binnenlandse veiligheidsdienst MI-5 de strijd tegen de IRA heeft overgenomen van de politie. Het tactisch concept achter de IRA-aanslagen is de onvoorspelbaarheid, kennelijk bedoeld om zo groot mogelijk onzekerheid onder de inwoners van de Britse hoofdstad te creëren. Daarbij gaat de organisatie uit van de gedachte dat één bom in Londen meer aandacht trekt dan een maand lang aanslagen in Belfast. Churchill-Coleman riep de inwoners van Londen dan ook op: “Wat u ook doet, laat u er niet van weerhouden door te gaan met uw normale werkzaamheden. Want dat is wat de teroristen willen bereiken.”

De politie in Noord-Ierland zegt tijdig een voorgenomen aanslag te hebben verijdeld op een Noordiers Lagerhuislid van de Ulster-Uninionisten. Het parlementslid, Ken Maginnis (54), woonde gisteravond een bijeenkomst bij in West-Belfast, toen twee gewapende mannen bij hem in de buurt trachtten te komen. Maginnis is nauw betrokken bij de besprekingen tussen de Ieren, de Noordieren en de regering in Londen over de toekomst van Ulster.

In totaal zijn er al zes pogingen gedaan om Maginnis uit de weg te ruimen. Hij toonde zich niet onder de indruk: “Dit zal me niet afschrikken. Ik heb een taak te verrichten en ik ben van plan daarmee door te gaan.” (Reuter)