KNP somber over winst in het tweede halfjaar

ROTTERDAM, 13 OKT. Het papier- en verpakkingsconcern KNP is somber over de winstverwachtingen over het tweede halfjaar. KNP, dat vorig jaar in deze periode nog een winst behaalde van 137 miljoen gulden, denkt nu niet boven de 9 miljoen gulden uit te komen. Dat maakte de onderneming gisteren bekend.

KNP heeft een “teleurstellend derde kwartaal” achter de rug. De lage papierprijzen, die het concern in de eerste helft van het jaar al parten speelden, zijn de afgelopen maanden nog verder gezakt. De recente ontwikkelingen op de valutamarkt hebben deze daling versterkt, aldus de onderneming in het derde-kwartaalbericht. Verder meldt KNP dat de zomerperiode, waarin de orderontvangst traditioneel lager is, dit jaar langer aanhield dan gebruikelijk. Ook bij de verpakkingsactiviteiten staan het volume en de marges op dit moment onder druk.

Als gevolg van de slechte situatie op de papiermarkt en in de verpakkingsindustrie verwacht KNP dat de nettowinst dit jaar “in de orde van grootte ” van 100 miljoen gulden komt te liggen, 65 procent minder dan vorig jaar. Aangezien de winst over het eerste halfjaar 91 miljoen gulden bedroeg, verwacht de ondernemingsleiding de laatste zes maanden slechts ongeveer 9 miljoen winst te halen. Of dat betekent dat het bedrijf in het laatste kwartaal in de rode cijfers komt, blijft vooralsnog onduidelijk. “Wij doen op dit moment geen kwantitatieve uitspraken”, zegt een woordvoerder van KNP.