KNP doet het nog relatief goed in Europa

Papierconcern KNP meldde gistermiddag nabeurs dat het in de tweede helft van dit jaar geen of een zeer lage netto winst zal boeken. Dat KNP het moeilijk heeft is bekend, maar dat de gevolgen zo ernstig zijn, hadden weinigen verwacht. De zomerperiode, waarin de onderontvangst gewoonlijk lager is, duurde langer dan verwacht en de papierprijzen willen maar niet aantrekken. In sommige markten daalden de prijzen zelfs. Bovendien ondervond KNP last van de onrust op de valutamarkt.

De koers van KNP reageerde scherp op deze mededeling. Vanmorgen tuimelde de koers met 18,5 procent van 39,50 naar 32,40 gulden, de laagste koers van het jaar. De waarde van het papierfonds was vorige week ook al gedaald met bijna 4 procent van 41,60 naar 40 gulden. Ook gisteren verloor het aandeel weer drie dubbeltjes. Bovendien waren de omzetten vorige week veel hoger dan normaal. De gemiddelde omzet bedraagt (bij dubbeltelling) bijna 100.000 stuks. Vrijdag wisselden 437.871 stukken van eigenaar. In beurskringen vroeg men zich af of er vorige week aandelenbezitters waren die wellicht meer wisten dan anderen. In elk geval werd vorige week op de beursvloer gesproken over “een grote verkoper.” Analisten hebben echter niet de indruk dat er sprake is van voorkennis.

“Het gaat slecht met alle Europese papierproducenten. KNP doet het nog relatief goed. Het is een van de weinige bedrijven die niet in de rode cijfers zitten. Het is mogelijk dat vorige week een grote aandeelhouder besloot uit KNP te stappen omdat er nog geen signalen zijn dat het op korte termijn beter zal gaan”, aldus een analist. De hamvraag blijft wanneer de papierprijs weer aantrekt. Steeds opnieuw stellen analisten hun verwachtingen weer bij. De overcapaciteit in de papierindustrie is het gevolg van investeringsbeslissingen die een paar jaar geleden genomen zijn. Toen steeg de vraag naar papier nog fors.

De vraag naar papier is de afgelopen jaren met 5 tot 10 procent gestegen, terwijl de capaciteit van de papierindustrie met 15 tot 20 procent toenam. De kans dat vraag en aanbod in de papiersector snel weer op elkaar zullen zijn afgestemd, wordt klein geacht. Papierfabrikanten die in moeilijkheden verkeren, zullen niet gauw failliet gaan omdat nationale overheden deze industrietak meestal steunen als er problemen dreigen te ontstaan.