Kinderen in de jaren vijftig illegaal uit Italië naar de VS gebracht

ROME, 13 OKT. In de jaren vijftig zijn ten minste tienduizend kinderen uit arme Zuiditaliaanse gezinnen voor illegale adoptie naar de Verenigde Staten gebracht, in een netwerk dat was opgezet door een katholieke organisatie. De ouders dachten dat hun kinderen een paar jaar in de VS zouden blijven, maar zagen ze nooit meer terug.

Dit blijkt uit documenten die zijn verzameld door Florence Fisher, de president van een Amerikaanse organisatie die adoptiekinderen helpt hun natuurlijke ouders terug te vinden.

Volgens Fisher zijn er geen aanwijzingen dat de natuurlijke ouders geld hebben gekregen, maar blijkt uit alles dat zij niet in de gaten hadden waarmee zij akkoord gingen. Het gaat in de meeste gevallen om arme families uit achtergebleven gebieden als Basilicata, Campania en Puglia, mensen die konden lezen noch schrijven en hoopten op een betere toekomst voor hun kinderen. Hun handtekening was een kruisje.

“Niemand van de gezinnen waarmee ik contact heb gehad, had gedacht dat het voor altijd was dat ze hun kinderen nooit meer zouden terugzien”, zei Fisher tegen de Corriere della Sera. “In sommige gevallen dachten ze dat de kinderen op hun achttiende (na school) zouden terugkomen. Maar dat is nooit gebeurd.”

Het adoptienetwerk was georganiseerd door de Catholic Relief Service, een katholieke organisatie die in 1988 uit Italië is verdwenen en nu vooral actief is in de Derde wereld. Fisher, president van de Adoptee's Liberty Movement Association, vertelde dat ze uitvoerige documenten over dit netwerk en over de individuele kinderen heeft teruggevonden bij een katholieke organisatie in New York, de International Catholic Conference.

Een woordvoerder van de Catholic Relief Service in de Amerikaanse stad Baltimore zei desgevraagd tegen de Corriere della Sera dat de persoonlijke dossiers van de geadopteerde kinderen zijn overgedragen aan de lokale organisaties die de kinderen onderbrachten bij hun adoptieouders.

Een van de mensen die Fisher heeft kunnen helpen is Paul Proto, een Italiaan die in 1952 op achtjarige leeftijd naar een gezin in Providence, Rhode Island, werd gebracht. Bij zijn pogingen om zijn ouders te vinden, kreeg hij te horen dat hij een wees was. In 1986 heeft hij zijn moeder teruggevonden en ontdekte dat een plaatselijke priester haar had overgehaald om haar zoon naar de Verenigde Staten te sturen. “Later zeiden ze tegen haar dat ze had getekend voor mijn adoptie, en dat ze me nooit meer terug zou hebben”, vertelde Proto.