Honderden doden en duizenden gewonden; Zware aardbeving in Egypte

KAIRO, 13 OKT. Bij de zwaarste aardbeving in Egyptes moderne geschiedenis zijn gisteren ten minste 368 mensen om het leven gekomen en duizenden gewond. Verwacht wordt dat het dodental nog zal stijgen, vooral in de arme volkswijken van de hoofdstad Kairo waar miljoenen mensen in slecht gebouwde, vaak illegaal opgetrokken onderkomens leven.

Israel heeft onmiddellijk aangeboden te helpen. Saoedi-Arabië schonk 50 miljoen dollar. Vanochtend al arriveerde op verzoek van de Egyptische regering een speciale Franse evaluatie-eenheid die de aard van de noodzakelijke hulp moet vaststellen. Een Frans vrachtvliegtuig met 8 ton hulpgoederen en met speciaal opgeleide honden was onderweg.

De aardbeving, die een kracht had van 5.3 op de schaal van Richter, trof met name Kairo, een stad met ongeveer 12 miljoen inwoners. Volgens de autoriteiten zijn ten minste 182 gebouwen beschadigd of ingestort, waaronder een 14 verdiepingen tellend appartementengebouw in de tamelijk welvarende voorstad Heliopolis.

Buurtbewoners klaagden dat de reddingsploegen pas na vier uur arriveerden bij het in een ruïne veranderde gebouw in Heliopolis, dat 75 appartementen telde. De eigenaar van het gebouw had een gerechtelijk bevel genegeerd om de bovenste vier verdiepingen, die hij er illegaal op had gebouwd, weer te slopen. Illegale toevoegingen aan gebouwen zijn aan de orde van de dag in Kairo, waar de woningnood de grondprijzen heeft opgedreven tot een met New York en Londen vergelijkbaar niveau.

Veel van de doden waren scholieren die onder de voet werden gelopen bij een panische vlucht uit scheurende schoolgebouwen. In Shubra al-Khaima, net ten noorden van Kairo, stierven op die manier 37 kinderen. Premier Atef Sedki besloot gisteren alle scholen voor 72 uur te sluiten om de gebouwen te controleren op structurele schade. (AP, Reuter)