Gorbatsjov naar begrafenis Brandt

MOSKOU, 13 OKT. Ex-president Michail Gorbatsjov mag ondanks het hem vorige week opgelegde uitreisverbod naar Duitsland om daar de begrafenis van Willy Brandt bij te wonen. Dat is vanochtend in Moskou bekendgemaakt.

Gisteren tekende zich al een compromis af tussen Gorbatsjov en de Russische president Boris Jeltsin, die de afgelopen weken hebben geruzied over Gorbatsjovs verschijning, als getuige, in het proces tegen de communistische partij. Gorbatsjov toonde zich bereid persoonlijk bij het Constitutionele Hof te verschijnen, zij het “niet in het kader van de zaak” tegen de partij. Vertegenwoordigers van Jeltsin op hun beurt hebben gisteren verklaard dat een officiële getuigenis van de ex-president en ex-partijleider niet meer hun eerste prioriteit is.

Aanleiding voor de toenadering tussen beide partijen is het internationale schandaal dat het uitreisverbod voor Gorbatsjov afgelopen week heeft veroorzaakt. De kritiek nam afgelopen dagen een enorme vlucht toen duidelijk werd dat Gorbatsjov ook geen uitreisvisum zou krijgen om de begrafenis van Willy Brandt bij te wonen.

Tien dagen geleden kreeg Gorbatsjov het uitreisverbod opgelegd wegens zijn weigering voor het Hof te verschijnen. Het Hof voelde zich “beledigd” door de hardnekkige weigering. Volgens Gorbatsjov is de zaak tegen de CPSU een “politiek proces” dat dient als revanche voor enerzijds de oude communisten, die de perestrojka nooit ten volle hebben aanvaard, en anderzijds de aanhangers van Jeltsin die een legale grondslag zoeken voor hun pogingen om de partij geheel buiten de wet te verklaren.