Frankrijk ontvangt Madonna

“Ze heeft niets te verbergen, maar veel te verkopen”, schreef Liberation puntig. De 34-jarige Louise Veronica Ciccone, alias Madonna, was de afgelopen dagen in Frankrijk voor de promotie van haar laatste baby's, een plaat (Erotica), een boek (Sex) en twee films, de comedie A League of Their Own en vooral Body of Evidence, een soort vervolg - en commercieel antwoord - op Basic Instinct.

Voordat de ster en haar bodyguards hun intrek namen in het Parijse Ritz was de publiciteit haar, zoals dat behoort, vooruit gesneld. De Franse douane studeerde twee dagen op het boek "Sex' om te kijken of de actiefoto's uit New York wel door de beugel konden. De uitgevers riepen "censuur', maar minister van cultuur Jack Lang verzekerde dat het 128 pagina's tellende "Sex', verpakt in twee aluminiumplaten, wel degelijk à 300 francs, tegelijk met "Erotica', op 21 oktober in Frankrijk wordt uitgebracht. Want de veelbesproken "zoophilie' van Madonna, die angstige vermoedens uitlokte over de inhoud, blijkt beperkt tot een onschuldige foto van een hondje dat vredig op de rug van de ster slaapt. “De marketing is geniaal, maar het schandalige object zal een normaal gezonde lyceïst niet schokken”, meent een recensent van Liberation, die overigens de humor in de tekst prijst.

“Er is niks mis met seks als het plezier geeft”, hield Madonna onveranderlijk de Franse journalisten voor die ze in groepen van vijf in de Ritz ontving, wat uiteraard de "coverage' in de media ten goede kwam. Maar de strijd tegen het “Amerikaanse puritanisme in naam van de vrijheid van meningsuiting” van de "planetaire ster' (Liberation) stuit op scepsis bij Le Figaro die haar “een dubbelgangster van dokter Ruth” noemt.

De Material Girl die als eerste van acht kinderen in een Italiaans emigrantengezin in Detroit werd geboren en “in katholieke traditie” werd grootgebracht, toonde zich overigens “niet zonder charme” ondanks haar “kinderstem”. Want Madonna, dat moet haar nagegeven worden, is niet gauw onder de indruk van wat dan ook. De Figaro-verslaggever merkte in het vraaggesprek op dat “Julien Green heeft gezegd dat het nastreven van erotiek tot moord, tot de dood leidt”. Madonna: “Heeft hij dat gezegd? Er is zonder twijfel een geheime relatie tussen het orgasme en de dood. Over dit onderwerp heb ik veel gelezen in de gedichten van Georges Bataille, die ik bewonder. Weet u, ik ben geen onschuldig meisje.” Wat gelach ontlokte bij haar ondervragers.

Frankrijk dat tenslotte ook katholiek is opgevoed, is evenmin onschuldig, maar het kent niet zoals de Verenigde Staten een "moral majority' en daarom is de strijd (Justify My Love) van Madonna toch een beetje provocerend. “Zoiets ziet men Catherine Deneuve toch niet doen”, meent Marie Colmant in Liberation.

Het enige openbare optreden van de mega-ster vond plaats in het veelbekeken programma 7/7, een vraaggesprek van een uur met Anne Sinclair, ster-journaliste van TF 1, het meest bekeken Franse televisiestation. Het was een duel tussen Franse charme en de "shock' uit New York. Madonna verscheen als een soort Heidi, met strak achterover gekamde haren, twee bruine penseelstreepjes als wenkbrauwen en een met diamenten versierde tand, een “mond-edelsteen” zoals ze zei. Anne Sinclair die zich in het interview bediende van het Questionnaire de Proust (“Wie is voor u de held of heldin in de Geschiedenis?”) won ruim op punten. Wat Madonna te verbergen heeft - niets dus - leek opeens niet meer zo interessant.

    • Jan Gerritsen