Foto: MEXICO-STAD, 13 OKT. In het gehele ...

Foto: MEXICO-STAD, 13 OKT. In het gehele Amerikaanse werelddeel is gisteren zowel feestgevierd als gedemonstreerd bij de 500-ste verjaardag van de komst van Christoffel Colombus.

De protesten klonken vooral onder afstammelingen van de oorspronkelijke bewoners van "de Amerika's', de indianen of inheemse volken, die de ontdekking en daaropvolgende kolonisatie van hun continent beschouwen als een invasie die meer slechts dan goeds heeft gebracht, zoals ziekte, moord, slavernij, de roof van grondstoffen en culturele onderdrukking. In Mexico-Stad werd een beeldengroep ter ere van de conquistadores beklad en beschadigd (foto) door demonstranten, die zich getooid hadden in traditionele Maya- en Aztekenkleding. In El Salvador werden beelden van Columbus en zijn opdrachtgeefster, de Spaanse koningin Isabella van Castilië, bewerkt met hamers en verf. Ook in Chili, Bolivia, Ecuador, Costa Rica en Paraguay herdachten indianen met optochten, nachtwaken en een enkele bomaanslag wat zij noemen “een zwarte dag in onze geschiedenis”. Paus Johannes Paulus II, die thans in de Dominicaanse Republiek is, zei in een toespraak dat zijn Kerk in Latijns Amerika de inheemse volkeren juist altijd had beschermd. In enkele Noordamerikaanse steden kwam het gisteren tot ongeregeldheden. Zowel in New York als in San Fransisco werden daarbij arrestaties verricht. In Denver, een stad met een relatief grote indiaanse bevolking, werden feestelijke optochten afgelast. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vond in deze bijzondere Columbus Day een aanleiding om “een nieuwe ontdekkingsreis te beginnen”, op zoek naar intelligent leven in het heelal. In de Mojave-woestijn in Californië en op Puerto Rico werden daartoe radiotelescopen in gebruik genomen. (AP, Reuter)