El Al-Boeing had voor ramp stroomstoring

ROTTERDAM, 13 OKT. Kort voor de in de Bijlmermeer neergestorte El Al-Boeing motorproblemen kreeg, is gedurende vier seconden de stroomvoorziening in het vliegtuig onderbroken geweest.

Dat gebeurde vijf minuten na de start boven het Gooimeer. Vrijwel direct daarna zijn beide motoren aan de rechtervleugel afgebroken of met ophanging en al losgeschoten. Dit is gebleken uit onderzoek van de zogenoemde flight data recorder uit het El Al-vliegtuig. De band met gegevens over het verloop van de vlucht is onderzocht door de National Transportation Safety Board in Washington. Het inmiddels uitgetypte verslag van ruim 500 pagina's wordt nu bestudeerd door de Rijksluchtvaartdienst die het onderzoek naar het ongeluk leidt.

Als na de stroomonderbreking het noodsysteem in werking is getreden, meldt de piloot dat hij in grote moeilijkheden is (drie keer achter elkaar "mayday'). Eerst krijgt de verkeersleiding te horen dat motor drie (rechts binnen) in brand staat. Informatie die volgens een woordvoerder van het ministerie van verkeer en waterstaat niet terug te vinden is in het onderzoeksrapport van de vluchtrecorder. Enkele seconden daarna wordt gemeld dat motor vier (rechts buiten) "lost' is. Uit de gegevens van de recorder is nu komen vast te staan dat beide motoren kort na 18.27 uur en binnen enkele seconden van de vleugel gevallen zijn.

Ongeveer tien seconden na het uitvallen van de stroom daalt het toestel in een vrij scherpe bocht naar rechts meer dan 600 meter. Aangenomen wordt dat de piloot in één ruk naar de Buitenveldertbaan heeft willen vliegen, maar het toestel had teveel snelheid.

In de wrakstukken van de motor die totnutoe zijn opgevist uit het Gooimeer heeft men resten van vogels aangetroffen. Die zondagavond was er tussen zes en zeven uur volgens de woordvoerder “extreem veel” activiteit van trekvogels. Hij wijst er op dat vliegtuigen en motoren zo worden ontworpen dat ze tegen aanvaringen met vogels (“tot 1,8 kilo”) bestand zijn.

Minister Maij-Weggen (verkeer en waterstaat) heeft vanochtend nieuw onderzoek aangekondigd naar de veiligheid in en om Schiphol. Er is aanleiding “om alle schakels in de afhandelingsketen van vliegtuigen, zowel in de lucht als op de grond, kritisch op veiligheid te toetsen”, aldus de minister.