Eén visum in Accra verstrekt na vliegramp

ACCRA, 13 OKT. Ondanks een oproep in Ghanese kranten heeft slechts één Ghanese vrouw een visum aangevraagd om naar Nederland te gaan voor informatie over een vermist familielid in een van de bij de vliegramp getroffen Bijlmerflats. Zij vertrekt vanavond. De dag na de ramp hadden de kranten al gegevens gekregen van de Nederlandse ambassade in Accra. Maar nieuws van de vliegramp is hier pas vorige week woensdag gepubliceerd.

Uit de schaarse televisiebeelden van CNN over de ramp bleef onduidelijk of en zo ja hoeveel Ghanezen bij het neerstorten van het El Al-vrachtvliegtuig betrokken waren. In de verkiezingstijd - op 3 november worden hier verkiezingen voor zowel president als parlement gehouden - wil men niet graag herinnerd worden aan de Ghanezen die bij tienduizenden hun land ontvluchten. Zij gaan naar West-Europa, Canada, Amerika en andere Afrikaanse landen. Per week komen in Accra zo'n twintig illegale Ghanezen uit Nederland terug onder bewaking van de Koninklijke Marechaussee.

Vorige week kwamen er ongeveer twintig familieleden en kennissen per dag naar de Nederlandse ambassade om inlichtingen over de ramp. Gisteren waren het er nog slechts drie. Op de Nederlandse ambassade schat men het aantal vermiste Ghanezen nu op twintig en het aantal geïdentificeerde Ghanese slachtoffers op vier. Hoewel de visumfaciliteiten voor familieleden van vermisten en slachtoffers zijn vergemakkelijkt, worden er nauwelijks aanvragen ingediend. Familieleden zwijgen omdat zij bang zijn dat Ghanezen in Nederland zullen worden opgepakt ondanks de verzekeringen van het tegendeel die de Nederlandse autoriteiten geven. Een aantal Ghanezen heeft geprobeerd om zich als familielid uit te geven, maar de adressen die zij opgaven in Nederland waren niet van de getroffen flats.

Luchtvaartmaatschappijen hebben in een aantal Westeuropese landen, waaronder Nederland, opdracht gekregen om visa beter te controleren. In Accra wordt de luchthaven verbouwd en in de vertrekhal worden soms nog paspoorten verwisseld. Op Westeuropese ambassades in Accra wisselen diplomaten gegevens uit over vervalsingen. Tot nu toe heeft dat volgens consulaire medewerkers nog weinig effect gehad. Op de Nederlandse ambassade in Accra worden per jaar ongeveer zesduizend aanvragen ingediend en 3.500 visa verstrekt. Hoeveel Ghanese toeristen in Nederland achterblijven wist men op de ambassade niet.

In Accra wordt deze week een Nederlandse week gehouden. Het organisatiecomité zal het feest met de Nederlandse groep "Earth and Fire' in het Golden Tuliphotel afgelasten. De tentoonstelling van Nederlandse produkten gaat wel door. De Nederlandse ambassadeur, S. Bloembergen, heeft van de premier van Ghana en van een aantal collega's condoléances ontvangen. In Ghana zelf is geen herdenkingsplechtigheid voor de slachtoffers van de ramp in de Bijlmer gehouden.

    • Willebrord Nieuwenhuis