De Klerk wil onrust onder blanken sussen

KAAPSTAD, 13 OKT. De Zuidafrikaanse president De Klerk heeft gisteren de blanken in Zuid-Afrika verzekerd dat hij het protest van de zwarte meerderheid zal intomen en dat het parlement in de toekomst “een blanco cheque” krijgt om veranderingen door te voeren.

De Klerk zei dit in een toespraak tot het parlement, dat in Kaapstad bijeen is voor een speciale tiendaagse zitting. Zijn toespraak stond geheel in het teken van het sussen van de bezorgdheid onder de blanken in Zuid-Afrika. Volgens De Klerk moeten de massa-acties van het ANC “intensief” worden gecontroleerd, moeten gewapende eenheden van zowel het ANC als blanke apartheidsaanhangers worden ontbonden en moet er een eind komen aan het politiek geweld, dat volgens de president ernstige gevolgen heeft voor de Zuidafrikaanse economie: “Het vertrouwen van investeerders is ernstig geschokt.” Na de invoering van een democratisch bewind in Zuid-Afrika zal het parlement volgens De Klerk niet in staat mogen zijn beslissingen met een gewone meerderheid af te dwingen: “Er zal geen sprake zijn van een blanco cheque. Er zullen speciale vergrote meerderheden worden vereist”, zo zei hij.

Het parlement zal de komende dagen ten minste vijf belangrijke voorstellen voorgelegd krijgen. Het meest omstreden is het voorstel van De Klerk om een amnestie af te kondigen voor misdrijven die in naam van de apartheid zijn gepleegd. Dit voorstel heeft de verontwaardiging gewekt van het ANC. Joe Slovo, de leider van de Zuidafrikaanse communisten, zei gisteren dat zijn partij en het ANC tegen het voorstel zijn zonder dat de misdrijven die zijn bestraft niet worden toegelicht. “Het komt de regering niet toe zichzelf te vergeven. De tijd voor een amnestie is wellicht in aantocht, maar die amnestie kan alleen worden verleend door een gekozen regering van nationale eenheid”, aldus Slovo. Slovo sprak gisteren tijdens een demonstratie van tussen vijf- en tienduizend aanhangers bij het parlement in Kaapstad. Het ANC had gehoopt 25.000 betogers op de been te brengen om De Klerk en de regering onder druk te zetten. (Reuter, AP)