Conflict huisartsen en ziekenfondsen

DEN HAAG, 13 OKT. Huisartsen en ziekenfondsen kunnen het niet eens worden over de vergoeding van hulp aan patiënten die verzekerd zijn bij een ziekenfonds dat is gevestigd buiten het gebied waar huisarts en patiënt wonen.

Een nog onbekend aantal patiënten moet nu mogelijk zelf de huisartsrekening betalen. Huisartsen hebben van oudsher contracten met regionale ziekenfondsen. Daarin is geregeld dat zij patiënten die bij dat ziekenfonds staan ingeschreven tegen een vast bedrag (116 gulden) per jaar alle hulp te bieden. Maar sinds begin dit jaar mogen de ziekenfondsen ook landelijk werken. Dit betekent dat huisartsen patiënten kunnen krijgen die staan ingeschreven bij ziekenfondsen van buiten de eigen regio. Als tegemoetkoming in de extra administratiekosten die de artsen daardoor moeten maken eisen ze van de fondsen nu per verzekerde een extra bedrag van vijf gulden per kwartaal.