Bij actie tegen drugoverlast 70 aanhoudingen

AMSTERDAM, 13 OKT. De Amsterdamse politie heeft gisteren bij een actie tegen de drughandel in de Mercatorbuurt 71 arrestaties verricht.

De invallen vonden plaats in twee koffieshops en een "safe house', waar drugs worden bewaard. Twintig arrestanten worden verdacht van handel in harddrugs. Momenteel zitten nog 25 arrestanten in de politiecel. Bij de actie werden ruim tachtig politiemensen en rechercheurs van de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) ingezet. Zij namen tientallen bolletjes herone en cocane in beslag, een aantal wapens en gestolen goederen.

De politie had gedurende de dag een aantal koffieshops geobserveerd en verslaafden aangehouden die daar drugs hadden gekocht. Rond half zes ging het team tot actie over. Zij vielen de koffieshops Solimar en Erdal binnen. In Solimar nam de politie 168 wikkels met harddrugs in beslag. Ook trof de politie een aantal messen aan. In Erdal werden 26 bolletjes harddrugs in beslag genomen.

De politie zegt dat de actie het begin is van een groot offensief tegen de toenemende drugcriminaliteit in de Mercatorbuurt. Volgens de politie moet de Mercatorbuurt zo "aan de bewoners terug worden gegeven'. “De omgeving begon steeds meer te lijken op de situatie zoals die op de Zeedijk een aantal jaren geleden was”, aldus een woordvoerder van de politie. Vorig jaar heeft de politie al een nieuw wijkbureau geopend op het Mercatorplein.

De omgeving van het Mercatorplein staat al enige jaren bekend als verzamelpunt van de Turkse heroïnehandel. Begin dit jaar waren er rond het Mercatorplein een aantal afrekeningen in het drugsmilieu. In februari werden in de Hudsonstraat de lichamen van drie Turkse mannen gevonden, die door messteken om het leven waren gebracht. Ook waren er enkele schietpartijen op straat en werd er een nationaal opererende heroïnebende opgerold.

Daarnaast is er de laatste jaren met name rond de Hudsonstraat sprake van een concentratie van de straathandel in harddrugs. Sub-dealers worden ingezet om drugs op straat aan de man te brengen, de grote dealers controleren de handel vanuit de koffieshops. De politie vraagt burgemeester van Thijn nu de koffieshops te sluiten.