Beeld al vóór enquête in Borne vernield

AMSTERDAM, 13 OKT. Het beeld Windobstructie dat de Amsterdamse kunstenaar Henk Rijzinga in de Twentse gemeente Borne van sloophout heeft opgebouwd, is gisterochtend vernield. Het college van B en W had vorige week besloten een enquête onder de bevolking uit te schrijven over het al of niet plaatsen van de acht meter hoge sculptuur in de gemeentelijke beeldentuin.

Volgens Rijzinga is het beeld moedwillig vernield. “Het staat nu op een privé-terrein, als onderdeel van een tentoonstelling bij de Werkplaats voor Beeldende Kunst, en zit met dikke touwen aan elkaar geknoopt. Dit was geen kwajongenswerk.” Hij wil het beeld weer opbouwen om in ieder geval de tentoonstelling, die tot 24 oktober loopt, af te maken.

In een hoofdartikel vrijdag verweet de Twentsche Courant het college met zijn “betuttelende houding een volksgericht te ensceneren. (.) Het gemeentebestuur van Borne heeft zich gemakshalve 'n oordeel aangemeten dat aansluit bij het "gesundes Volksempfinden'.”

Ook de beeldentuin bij de kerk in Kortenhoef bij 's Gravenland is opnieuw doelwit van vandalisme geweest. Zaterdagavond werden de touwen en elastische kabels doorgesneden, waarmee een 150 kilo zware blauwe bol van kunsthars van de Poolse kunstenaar Marek Sulek was opgehangen. Vorig jaar augustus werd een beeldengroep in tuin van de pastorie kapot geslagen en in het water gegooid. Ook werden kunststof bloemkelken gestolen. In mei van dit jaar probeerde de kerkelijke gemeente tevergeefs om via een kort geding een nieuwe expositie te voorkomen.

In de Haagse Archipelbuurt is afgelopen weekeinde vlak voor de onthulling een kunstwerk van de Belg Erik Colpaert, een houten keet met de naam Cabane, met pakpapier, plakband en een bordje "retour afzender' ingepakt.