Aantal slachtoffers wordt op 72 geschat

AMSTERDAM, 13 OKT. Het aantal mogelijke slachtoffers van de vliegramp in de Bijlmer is gisteren gestegen van 67 tot 72. Een aantal mensen kon van de vermistenlijst worden afgevoerd. Acht nieuwe personen werden aan de lijsten toegvoegd. Het aantal geïdentificeerde lichamen is opgelopen tot 20. Nog elf slachtoffers van de ramp liggen in het ziekenhuis, waarvan vier in het brandwondencentrum in Beverwijk.

Burgemeester Van Thijn maakte vanochtend bekend dat de geïdentificeerde lichamen zijn overgedragen aan de nabestaanden. Een deel van de doden zal worden overgevlogen naar het land van herkomst. In overleg met de verzekeringsmaatschappijen draagt de gemeente Amsterdam bij in de kosten van de rouwplechtigheden.

De gemeente treft voorbereidingen voor een collectieve begrafenis van de niet-geïdentificeerde lichamen, zo werd vanochtend bekend. Deze zal plaatsvinden zodra de lijsten van vermisten “redelijkerwijs als betrouwbaar” kunnen worden beschouwd, aldus gemeentesecretaris mr. K. Kooiker. De mensen zullen zo begraven worden dat wanneer iemand later toch wordt geïdentificeerd, een herbegrafenis alsnog kan plaatsvinden.

Van de vier inzittenden van de Boeing is alleen passagiere Levy Anat Solomon geïdentificeerd. Haar lichaam wordt overgevlogen naar Israel.

Vandaag worden de afgravingen van de grond rond de getroffen flats voltooid. In totaal is veertig centimeter grond weggegraven. Het materiaal zal onderzocht worden op vliegtuig-onderdelen, mogelijke stoffelijke resten en sieraden van de slachtoffers.

In de omgeving van de getroffen flats werden pamfletten verspreid waarin souvenir-jagers door de politie wordt opgeroepen meegenomen vliegtuigonderdelen af te geven. De onderdelen zijn van belang voor nader onderzoek naar de oorzaak van de ramp. Het afgeven van de onderdelen heeft geen gevolgen en de anonimiteit van de betrokkenen is gewaarborgd, aldus de politie.

Op de Antillen is inmiddels een lid van het Amsterdamse recherche-team gearriveerd. Deze zal ter plekke behulpzaam zijn bij het verstrekken van informatie over de ramp. Daarnaast zullen mogelijke nieuwe gegevens over de slachtoffers worden verzameld.