Wolvecamp (67) overleden

AMSTERDAM, 12 OKT. De kunstschilder Theo Wolvecamp is zondagavond in het Amsterdamse VU-ziekenhuis overleden. Hij werd 67 jaar. Wolvecamp was, net als Karel Appel en Corneille, betrokken bij de internationale kunstenaarsgroep Cobra. Deze groep was van grote invloed op de moderne schilderkunst. Wolvecamp was ook bij de Experimentele Groep Holland.

Wolvecamp bleef een relatief onbekende, doordat hij de publiciteit altijd meed. Toch was de vraag naar zijn schilderijen en gouaches groot. Volgens een eigen schatting maakte hij 300 doeken, een geringe produktie, maar schilderen was voor hem een moeizaam proces. Wolvecamp werd geboren in Hengelo, als zoon van een kleermaker. In de Hengelose bibliotheek maakte hij kennis met boeken over kunst. Met name Kandinsky en Miró werden belangrijk voor hem. Wolvecamp nam tekenlessen aan de Arnhemse Kunstacademie, maar één van de eerste belangrijke stimulansen was een ontmoeting met Corneille in Amsterdam.

Over zijn schilderkunst zei hij eens in een interview: “Goede schilderkunst is voor mij kunst die een bepaald inhoudelijk gevoel overbrengt. Als kijker moet je contact kunnen voelen met zo'n schilderij, het moet weerklank vinden in je innerlijk. Of het nu een landschap is of een abstracte voorstelling, dat maakt niet uit.” En: “Eigenlijk heeft alle schilderkunst wel iets religieus. Religieus in de zin van: gevoel voor het mystiek voor het leven.”