VS: controle op borgpennen Boeings-747

ROTTERDAM, 12 OKT. De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten hebben alle internationale vliegmaatschappijen opgedragen de "borgpennen' van oudere Boeing 747-toestellen te controleren.

Ook het Nederlandse ministerie van verkeer en waterstaat heeft een dergelijke verplichte controle uitgevaardigd. Sinds het ongeval met de El Al-Boeing 747, vorige week in de Bijlmer, is het aantal aanwijzingen gegroeid dat de kwaliteit van sommige in gebruik zijnde borgpennen twijfelachtig is. Begin vorige week adviseerde Boeing al zijn klanten de pennen te controleren. Nu de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten dat advies hebben overgenomen, krijgt het kracht van wet.

Het Amerikaanse instituut dat de verplichting heeft opgelegd, de Federal Aviation Administration, is met drie mensen betrokken bij het onderzoek dat onder leiding van de Rijksluchtvaartdienst (RLD) plaats heeft naar de oorzaak van de ramp in de Bijlmer. Boeing, FAA en het ministerie van verkeer en waterstaat weerspreken dat er een verband bestaat tussen het Nederlandse onderzoek en de nu opgelegde controle-verplichting.

Gedurende de laatste zeven jaar ontving Boeing van vijftien maatschappijen klachten over de kwaliteit en de houdbaarheid van de pennen. De maatschappij ontwikkelt momenteel een nieuw soort pennen, maar verwacht dat deze op zijn vroegst volgend jaar in gebruik kunnen worden genomen.

Een woordvoerder van de KLM wees er vanochtend op dat de controle-verplichting geen betrekking heeft op KLM-Boeings, omdat de Nederlanders vliegen met General Electric-motoren, terwijl het de FAA-verplichting betrekking heeft op borgpennen van Boeings die vliegen met Pratt & Whitney- en Rolls Royce-motoren. Het gecrashte El Al-toestel had wel Pratt & Whitney-motoren.

De zegsman van Verkeer en Waterstaat bestrijdt de lezing van de KLM. Volgens het ministerie moeten de pennen van àlle Boeings 747 worden gecheckt ongeacht het merk motoren, dus ook die van de KLM. “Het betreft een aanscherping van een richtlijn uit 1986. De pennen moeten nu elke 1000 landingen worden gecontroleerd”, aldus de woordvoerder.