Vliegtuig raakte flats uit westelijke richting

AMSTERDAM, 12 OKT. Het vrachtvliegtuig van El Al dat vorige week in de Bijlmermeer verongelukte, raakte de flats Groeneveen en Klein Kruitberg vanuit westelijke richting, en niet uit oostelijke richting zoals tot nu is aangenomen. Berichten hierover van ooggetuigen werden eind vorige week door de brandweer bevestigd.

De tekening afgelopen zaterdag in deze krant over de inslagrichting, is mede gebaseerd op de mededeling van de brandweer dat de Boeing op zijn kant vloog, met de vleugels verticaal. “Als het toestel met de vleugels horizontaal op de flats was gebotst zou een veel groter deel van de woningen geraakt zijn”, aldus een woordvoerder van de brandweer. Bewoners van de flat Gooioord zeggen dat zij tegen de buik van het voorbij scherende vliegtuig aankeken, vlak voordat het tegen de flats botste.

Volgens een gezagvoerder van de KLM, die regelmatig over Amsterdam-Zuidoost vliegt, hoeft de inslagrichting niet in tegenspraak te zijn met de beoogde aanvliegroute op Schiphol. Hij vermoedt dat het toestel boven de Bijlmer onbestuurbaar is geworden en na een scherpe bocht boven Duivendrecht in een halve spiraal naar de aarde is gedoken. Ook de brandweer in Duivendrecht heeft het vliegtuig richting Bijlmer zien vliegen.

De brandweer vermoedt dat het vliegtuig door de klap over de flats heen is geslagen. Dat zou een verklaring zijn voor de schade die aangericht aan de metrobuis aan de oostkant van de flats.