VEB onaangenaam verrast door Pirelli

“Onaangenaam verrast”, is de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) door de claimemissie van Pirelli Tyre Holding. De op de lokale markt genoteerde bandendivisie van het Italiaanse moederbedrijf Pirella Spa maakte eind vorige week een claimemissie bekend die qua omvang en prijs de verbazing van de VEB wekte. Pirelli Tyre Holding wil 465 miljoen gulden aantrekken door het huidige uitstaande aandelenkapitaal te verdubbelen tegen een prijs van tien gulden per nieuw aandeel. Bestaande aandeelhouders krijgen het "voorkeursrecht' om per aandeel een nieuw aandeel te kopen. Ten tijde van de aankondiging noteerde Pirelli nog 21,10 gulden. Vrijwel direct na de bekendmaking tuimelde de koers naar 12,70 gulden.

“Voor zover bekend heeft een in percentage zo grote emissie tegen een zo van de huidige koers afwijkende prijs in het afgelopen decennium niet eerder plaatsgehad”, aldus de VEB. Volgens deze belangenbehartiger van de particuliere aandeelhouder past Pirelli's claimemissie niet in de Nederlandse verhoudingen. Hier zijn claimemissies over het algemeen kleiner van omvang en wijkt de prijs niet zo veel af van de koers. De koersval is volgens de VEB te wijten aan het geschokte vertrouwen van de beleggers.

Het Italiaanse moederconcern Pirelli Spa, dat al 76,4 procent van het aandelenkapitaal bezit, heeft toegezegd alle aandelen die niet door andere aandeelhouders worden gekocht te zullen verwerven. De VEB verwacht dat weinig aandeelhouders gebruik zullen maken van hun voorkeursrecht. Zodoende zal Pirelli Spa zijn huidige belang voor 10 gulden per aandeel aanzienlijk kunnen vergroten. Niet duur vergeleken met1989. Toen werden nog 11 miljoen aandelen tegen 54 gulden uitgegeven. Als geen enkele kleine aandeelhouder nieuwe aandelen koopt, zal het belang van Pirelli Spa groeien tot circa 88 procent.

Niet alleen de VEB stond vreemd te kijken. Ook analisten trokken hun wenkbrouwen op. Maar niet erg hoog. “Ik heb het altijd al als een Italiaans aandeel beschouwd”, aldus een analist.