Sjevardnadze zegt ontmoeting met Jeltsin af

PJATIGORSK/MOSKOU, 12 OKT. De Georgische leider Edoeard Sjevardnadze heeft een gesprek met de Russische president Jeltsin afgezegd. Hij sluit niet uit dat Rusland betrokken zal worden in de oorlog met Abchazië.

Volgens Sjevardnadze - die gisteren door een grote meerderheid van de Georgische kiezers tot staatshoofd is verkozen - zijn “bepaalde krachten” in Rusland uit op oorlog met Georgië. “Als we echt in oorlog moeten met sommige Russische krachten, dan zal dat een dodelijk zware klus worden. Maar het volk zal ons steunen. Iedereen is bereid te sterven”, aldus Sjevardnadze zaterdag in de Georgische hoofdstad Tbilisi.

Volgens Sjevardnadze staat Jeltsin meer en meer onder invloed van krachten die willen dat hij partij kiest voor de afgescheiden Abchazische republiek. De lokale autoriteiten in de Kaukasus laten daarom vrijwilligers en huurlingen via Rusland in Abchazië tot het strijdtoneel toe. Zeventig procent van de eenheden die in gevecht zijn met de Georgische nationale garde zou op die manier in Abchazië zijn toegelaten, aldus Tbilisi.

Volgens Sjevardnadze zal Georgië echter “nimmer gebied opgeven”. Mede daarom is hij niet bereid de Russische president Jeltsin te ontmoeten zolang die er op blijft staan dat ook de Abchazische leider Vladislav Ardzinba rechtsstreeks bij de vredesonderhandelingen wordt betrokken. Vandaag zouden Jeltsin en Sjevardnadze elkaar treffen. “Ik vertrouw de Russische president nog steeds en hoop dat mijn intuïtie me niet in de steek laat”, voegde hij er aan toe. Zijn vice-premier Aleksandr Kavsadze liet zich gisteren niettemin in minder verzoenende woorden uit. “Rusland kan de rol van pacificator niet spelen zolang het in het conflict is betrokken”, zei Kavsadze.

Kavsadze doelde daarbij onder meer op de verklaring die een delegatie van het Russische parlement vrijdagavond in de Kaukasische stad Pjatigorsk samen met vertegenwoordigers van de republieken in de Noord-Kaukasus heeft opgesteld. Daarin wordt geëist dat de Georgische troepen Abchazië “onmiddellijk verlaten”. De “wettige machtsorganen in Abchazië moeten hun werkzaamheden kunnen hervatten”, aldus dit gemeenschappelijk Russisch/Kaukasisch communiqué.

Edoeard Sjevardnadze werd gisteren met bijna negentig procent van de stemmen verkozen tot voorzitter van het Georgische parlement. Hij was de enige kandidaat. Zeventig procent van de Georgiërs kwam op bij deze tussentijdse verkiezingen, die in delen van de republiek niet gehouden werden dan wel werden geboycot. In de steden Tschinvali en Dzava (Zuid-Ossetië) werd bijvoorbeeld niet gestemd. In grote delen van Abchazië evenmin. Alleen in de Abchazische hoofdstad Soechoemi, die grotendeels door de Georgische nationale garde wordt beheerst, waren de stembureaus open. Tien procent van de bevolking kon om deze reden daarom niet aan de verkiezingen deelnemen.

    • Hubert Smeets