"Serviërs bestoken Gradacac uit de lucht'

BELGRADO, 12 OKT. De Serviërs hebben dit weekeinde hun aanvallen op Gradacac in het noorden van Bosnië geïntensiveerd en de stad volgens de Kroatische radio met vliegtuigen bestookt - een schending van het vliegverbod dat vrijdag door de Veiligheidsraad is afgekondigd.

Gradacac is een van de laatste bolwerken van de moslims en de Kroaten in het noordoosten van Bosnië. Als de Serviërs deze stad en het naburige Brcko controleren, controleren ze een corridor tussen Servië en de door Serviërs gedomineerde gebieden in het westen van Kroatië en Bosnië.

Met zware artillerie hebben de Serviërs zowel zaterdag als gisteren Gradacac bestookt. Volgens radio-Zagreb voerden ze zaterdag ook een luchtbombardement op de stad uit, waarbij fragmentatiebommen, brandbommen en gronddoelraketten zouden zijn afgevuurd. Daarbij zouden negentien doden en 34 gewonden zijn gevallen. In totaal zouden ze tien vluchten hebben uitgevoerd. De Kroatische televisie meldde ook luchtaanvallen op Brcko, dertig kilometer ten oosten van Gradacac.

De inzet van de Servische luchtmacht werd bevestigd door de Bosnische autoriteiten in Sarajevo, maar ontkend door de Serviërs. Volgens een van hun woordvoerders gaat het bij de beschuldiging om een “provocatie” die ten doel heeft een internationaal militair ingrijpen tegen de luchtmacht van de Bosnische Serviërs uit te lokken.

De msolims zijn vandaag in Sarajevo weggebleven van besprekingen over de demilitarisering van de stad. Ze hebben zich teruggetrokken uit het overleg, uit protest tegen het feit dat de toevoer van water en elektriciteit niet is hersteld. Eerder was met de Serviërs en de VN-bemiddelaars overeenstemming bereikt over het herstel van de water- en stroomtoevoer.

Zaterdag werden diverse wijken van Sarajevo opnieuw door Servische artillerie beschoten. Een Oekraïense militair van de VN-vredesmacht kwam gisteren om het leven toen zijn voertuig op een mijn reed. Drie van zijn landgenoten werden gewond.

In Servië is gisteren een referendum gehouden over vervroegde verkiezingen. De uitslag van de volksstemming was vandaag nog niet bekend. Premier Panic van Joegoslavië hoopt de verkiezingen van 1994 nog dit jaar te houden; de Servische president Milosevic daarentegen hoopt dat het voorstel wordt afgewezen. Gisteren klaagden veel kiezers dat de door Milosevic gedomineerde media zo weinig aandacht hebben besteed aan het referendum, dat ze niet eens wisten waar ze moesten gaan stemmen. (Reuter, AP, AFP)