PGGM brengt vastgoed onder in aparte fondsen

Het Pensioenfonds PGGM te Zeist, dat de pensioenen verzorgt van ongeveer een miljoen werknemers en oud-werknemers in de gezondheidszorg, het welzijnswerk en de bejaardenzorg, heeft aangekondigd dat het zijn beleggingen in onroerend goed in de belangrijke beleggingslanden zal onderbrengen in aparte vastgoedfondsen.

In deze landenfondsen zullen de bestaande en toekomstige vastgoedbelangen worden ondergebracht.

PGGM heeft op een totaal belegd vermogen van 41 miljard gulden voor een waarde van 7,5 miljard gulden aan onroerend-goedbezit, gespreid diverse landen, waaronder Nederland, enkele andere Europese landen en de Verenigde Staten. Voorts is ongeveer 8,5 miljard gulden belegd in de aandelensfeer en voor ongeveer 25 miljard gulden de vastrentende beleggingen en banktegoeden.

Het eigendom van de landenfondsen blijft aanvankelijk volledig bij PGGM, maar in een later stadium kunnen ook derden in de landenfondsen deelnemen. PGGM zal in dat geval steeds een meerderheidsbelang behouden. Het beheer van het onroerend goed in de landenfondsen wordt overgedragen aan een op te richten eigen nieuwe beheermaatschappij. De ongeveer zestig werknemers die thans bij de onroerend goed afdelingen van PGGM werkzaam zijn, zullen in dienst komen van de beheermaatschappij. PGGM heeft totaal ongeveer 600 mensen in dienst. PGGM zegt te verwachten dat door deze herstructurering de beleggingsorganisatie van het PGGM meer flexibel kan optreden.