Opgave in halve eindstrijd van tennistoernooi in Sydney; Knieblessure velt Krajicek

SYDNEY, 12 OKT. Negen maanden nadat Richard Krajicek zich wegens een schouderblessure in Melbourne moest terugtrekken voor de halve finales van de open Australische tenniskampioenschappen dwong een zere linkerknie hem tot opgave in de halve finales van het met twee miljoen gulden gedoteerde evenement in Sydney. Morgen neemt Krajicek een beslissing over zijn deelneming aan het toernooi in Tokio van deze week, waarvoor hij als zevende is geplaatst.

Goran Ivanisevic, in de kwartfinales te sterk voor Paul Haarhuis, kwam zo met 6-3 1-0 op goedkope manier aan zijn finaleplaats. De Kroaat bracht vervolgens tot grote vreugde van veel in Australië wonende landgenoten het toernooi op zijn naam door de Zweedse favoriet Stefan Edberg met 6-4 6-2 6-4 te verslaan.

Krajicek zei na zijn vroegtijdige aftocht tegen Ivanisevic herhaaldelijk problemen te hebben gehad met zijn knieën bij het spelen op hard court. Vrijdag speelde zijn linkerknie al op tijdens de kwartfinalepartij tegen Ivan Lendl. Krajicek hoopte dat het ongemak gaande het duel met Ivanisevic zou verdwijnen. In de tweede game slipte de Hagenaar, die de partij vertrouwenwekkend met een ace was begonnen, echter weg. “Meteen voelde de knie aan zoals in de ochtenduren. Ik kon er haast niks meer mee doen.”

Krajicek speelde desondanks aanvankelijk door en Ivanisevic probeerde met lange rally's de Nederlander extra te vermoeien. De Kroaat brak in de zevende en negende game door de aanzienlijk verslapte service van Krajicek en won de eerste set met 6-3. Toen Ivanisevic vervolgens de eerste game op love (met tot slot een ace) won staakte de hinkende Krajicek de strijd.

Jan Siemerink, die in Toulouse met overwinningen op de Zwitser Rosset en de Amerikaan Gilbert het beste toernooi van dit jaar beleefde, ging in de halve finales met 6-7 3-6 ten onder tegen de als eerste geplaatste Petr Korda. Siemerink liet in de eerste set een aantal opgelegde kansen liggen. Hij verspeelde een voorsprong van 3-0 en raakte in de tiebreak een voordelige stand van 4-2 kwijt om nog met 5-7 te buigen. In de tweede set had de Rijnsburger, die halverwege last kreeg van een pijnlijk linker dijbeen, weinig weerwerk meer.

Korda, die een week eerder in Bazel de finale van Boris Becker verloor en vervolgens last kreeg van een griepje, kon op zijn beurt in de finale de Fransman Guy Forget nauwelijks tegenspel bieden (3-6 2-6). Voor Forget, die bijna een jaar geleden in Parijs-Bercy voor het laatst een toernooi won en in 1991 zelfs zes keer zegevierde, was het de derde hoofdprijs in Toulouse in zijn loopbaan.

Steffi Graf won voor de zesde keer in totaal en de vierde achtereenvolgende maal het toernooi in Zürich. De nummer twee van de wereld moest er hard voor werken. In de finale verloopr ze de eerste set van 35-jarige Martina Navratilova (2-6) om vervolgens alsnog de hoofdprijs 120.000 gulden te pakken met 7-5 7-5.

Sergi Bruguera werd in de finale van het graveltoernooi in Athene door een blessure getroffen. Hij kreeg tijdens de partij tegen zijn landgenoot Jordi Arrese zoveel last van een pijnlijke arm, dat de aanvoerder van de plaatsingslijst bij een achterstand van 5-7 0-3 naar de kleedkamer vertrok. (ANP/Reuter)