Nucleaire smokkel ontdekt in Duitsland

BONN, 12 OKT. De Duitse politie heeft zaterdag in Frankfurt een partij gesmokkeld radioactief materiaal ontdekt, die vermoedelijk uit de voormalige Sovjet-Unie afkomstig is. Vijf Polen werden gisteren in verband met de zaak in Frankfurt en Bochum gearresteerd.

De regering in Bonn heeft gisteren Polen, de Baltische republieken en de landen van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) gevraagd hun uitvoer strenger te controleren. De Duitse minister voor milieuzaken, Klaus Töpfer, waarschuwde ervoor radioactief materiaal aan te nemen of te vervoeren zonder controle op straling.

In een bagagekluis in het Frankfurtse station en in een auto met een Pools kenteken vond de politie zaterdagnacht, na een tip uit de journalistiek, twee kleine loden containers met cyrillische opschriften met elk omstreeks 20 gram cesium-137 en strontium-90 inhoud. Beide isotopen hebben technische toepassingen. Hoe radioactief de partij was is nog onduidelijk.

De vondst in Frankfurt wordt mede in verband gebracht met eerdere smokkel van cesium-137 uit de vroegere Sovjet-Unie via Wiesbaden naar Zwitserland. In die zaak zijn drie Polen en een uit Rusland afkomstige Duitser aangehouden. Ook wordt nog gezocht naar een partij van circa 20 kilo uranium uit Oost-Europa (vermoedelijk opgewerkt uranium-234). Vorige maand werd in de Baltische staten bekend dat er radioactief materiaal uit een kerncentrale was ontvreemd.

Het Internationale Atoomagentschap in Wenen waarschuwt er al sinds begin dit jaar voor dat partijen radioactief materiaal als handelswaar voor de Westelijke zwarte markt uit Oost-Europa worden gesmokkeld. Dat deed het agentschap nadat onder meer uit Bulgarije en Roemenië natuurlijk en licht verrijkt uranium verdwenen bleken te zijn.

Ook in Italië en Oostenrijk werden eerder dit jaar arrestaties verricht wegens de smokkel van radioactief materiaal uit het voormalige Oostblok naar het Midden-Oosten.