Military-ruiters Boekelo stemmen Dierenbescherming mild

BOEKELO, 12 OKT. De 22-ste military van Boekelo voldeed in velerlei opzicht aan de verwachtingen. De militarysport kan zich geen slechte pers veroorloven en dat kreeg de veelbesproken hippische discipline deze keer dan ook niet. Op de zonovergoten zaterdag vermaakte een recordbezoekersaantal van 40.000 mensen zich in het terrein tijdens de uithoudingsproef. Zij zagen alle groten uit de militarysport zich door de velden en over de hindernissen spoeden.

Letterlijk dank zij kunst- en vliegwerk, was de elite van de internationale militarytop die in Engeland traint en woont nog op tijd aanwezig. Vanwege de slechte weersomstandigheden het vorig weekeinde, was het continent vanuit Groot-Brittannië per boot namelijk niet bereikbaar en werden de paarden afgelopen dinsdag nog door de lucht aangevoerd. Nu was iedereen dus op tijd om zijn paard te testen op het verbeterde cross country parcours van Eugène Gabriëls.

Gabriëls kon tevreden zijn. Van de 69 deelnemers die aan de military begonnen, haalden er uiteindelijk 53 de finish. In de cross-country zelf werden slechts twee combinaties gediskwalificeerd en elf deelnemers reden de cross onder optimale bodem- en weersomstandigheden geheel zonder hindernis- en tijdfouten uit. Er was geen hindernis die een overdreven tol eiste, of het moest nummer 21 zijn, de trakehner, traditioneel altijd een "moreelsprong' waarbij de juiste aanrijdplaats nauw luistert. Op deze hindernis liepen zes ruiters een weigering op.

De algemene indruk na de cross was zo positief, dat Ynze Kwast, landelijk inspecteur van de Dierenbescherming, zich liet meeslepen in de euforie en in het perscentrum officieel de ruiters complimenteerde met hun wijze van rijden. Kwast liet zich zelfs verleiden tot de uitspraak dat de militarysport natuurlijk op details verbeteringen behoeft, maar dat de sport met wedstrijden als Boekelo de goede kant opgaat.

Kortom, tot zover niets dan tevredenheid naar aanleiding van de military van Boekelo. Jammer alleen, dat de Nederlandse militarytop niets van deze sfeer meekreeg omdat men voor de zoveelste keer verdeeld was in onderling gekrakeel. Je zou toch denken dat de deceptie van Barcelona, waar het Nederlandse team niet rond kwam, voor een mildere houding en voor een grotere teamgeest zou hebben gezorgd, maar niets is minder waar. Er was slechts een ruiter die in Barcelona goed presteerde: Martin Lips. Hij werd vijftiende, een positie die hem in het kader van de onderlinge competentiestrijd niet door iedereen gegund werd, de "wraak' van Lips volgde in Boekelo.

Bondscoach Roeli Bril werd door de vader van Lips onder druk gezet dat zijn paarden niet in een team mochten uitkomen samen met paarden van concurrent Stibbe. Het teambelang moest in Boekelo dus wijken voor het uitvechten van een onderlinge vete en Bril voelde zich gedwongen Mandy Stibbe uit het team te laten ten gunste van Alice Lozeman, een nuchtere getalenteerde 21-jarige amazone die van Lips een paard voor Boekelo ter beschikking had gekregen. “Aan jaloezie gaat de wereld ten onder”, zo reageerde vader Daddy Stibbe en als hij met de wereld de Nederlandse militarytop bedoelt, kan hij daar wel eens gelijk in hebben.

Helaas voor vader Lips, bezorgde zijn veto hem geen persoonlijke triomf. Integendeel. Het paard van Lozeman was op zondag onvoldoende fit om nog mee te kunnen doen met het afsluitende springparcours. Eddy Stibbe daarentegen werd met Bahlua vierde, zijn echtgenote Mandy eindigde op de elfde plaats. Wanneer beide resultaten voor het Nederlandse team geteld zouden hebben, zou Nederland, nu tweede in de eindstand, de teamwedstrijd van Boekelo zelfs hebben gewonnen.

De uitslag bracht een rijtje veertigers aan de top van het klassement. De 39-jarige Zwitserse dierenarts Jorg Bodenmüller won de wedstrijd met het paard waarmee hij vorig jaar als zesde eindigde in Boekelo, Oree de la Brasserie. Nederlands kampioen en derde in de wedstrijd werd Andre van Spaendonck, met zijn 46 jaar ook niet het jeugdige talent dat de sport ontbeert. Van Spaendonck woont net als de familie Stibbe vlak over de Belgische grens op een fraai landgoed en heeft getalenteerde paarden genoeg op stal. Zoveel zelfs, dat hij in het verleden Wout Jan van der Schans IK Brunell ter beschikking stelde, het paard waarmee Van der Schans in 1985 Nederlands kampioen werd.

Het feit dat de Nederlandse jeugd het om wat voor reden dan ook liet afweten in Boekelo, terwijl de rancuneuze veertigers zich drukker maakten om het uitvechten van persoonlijke vetes, dan om het teambelang, belooft niet veel goeds voor de Nederlandse militarysport. Nog even en dan kan de Dierenbescherming helemaal tevreden zijn. Dan hebben de Nederlandse militaryruiters zelf de sport al opgeheven.

    • Claartje van Andel