Lucas (auto-onderdelen) schrapt nog eens 4000 banen

LONDEN, 12 OKT. Het Britse concern Lucas Industries, een van de grootste Britse toeleveranciers van automobiel- en vliegtuigonderdelen schrapt binnen drie jaar 4.000 banen wegens de aanhoudende economische recessie in Groot-Britannië.

De arbeidsplaatsen moeten verdwijnen in het kader van een ingrijpend reorganisatie-plan dat vanmorgen is gepresenteerd. Het gaat bij de 4.000 banen die verdwijnen om vestigingen in zowel Groot-Britannië als de Verenigde Staten.

Lucas Industries wil met de reorganisatie een kostenbesparing realiseren van 25 procent. In het kader van de grootscheepse reorganisatie creëert het Britse concern eveneens een voorziening van 88,4 miljoen pond (247 miljoen gulden) en zal het deelnemingen in andere maatschapijen afstoten ter waarde van 100 miljoen pond (473 miljoen gulden).

In de eerste zeven maanden van dit jaar kelderde de winst voor belasting van Lucas Industries met 73 procent van 82,8 miljoen tot 22,5 miljoen pond. De omzet van het concern daalde met 5 procent ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar.

Het is niet de eerste keer dit jaar dat er arbeidsplaatsen bij Lucas Industries moeten verdwijnen. Al in het begin van dit jaar kondigde het bedrijf aan dat 3.000 banen moesten verdwijnen. Lucas had op dat moment bijna 50.000 mensen in dienst.

Lucas Industries heeft, zoals zoveel fabrikanten van componenten voor de auto- en luchtvaartindustrie, enkele jaren geleden fors genvesteerd in ABS (Anti Blokkeer Systeem). Lucas was ervan overtuigd dat ABS een doorslaand succes op de automobielmarkt zou worden, maar de economische recessie gooide roet in het eten. De vraag naar het relatief dure ABS-systeem bleef ruimschoots achter bij de verwachtingen, waardoor Lucas in de problemen is geraakt.