Kok steunt herbenoeming Andriessen

BRUSSEL, 12 OKT. PvdA-leider Kok steunt een herbenoeming van mr. F. Andriessen (CDA) als lid van de Europese Commissie, mocht deze zich weer kandidaat stellen.

Kok zei zaterdag in Brussel dat de mogelijkheid om “iemand met twaalf jaar ervaring, met zóveel expertise” opnieuw te kunnen benoemen “zwaarder weegt” dan de kans om een “fris gezicht” naar Brussel te kunnen sturen. Het zal gaan om een termijn van twee jaar.

Kok weigerde in te gaan op geluiden uit de Tweede Kamer fractie van zijn eigen partij dat de PvdA rechten kan laten gelden op de Nederlandse post in de Europese Commissie. Daarbij werd de naam van staatssecretaris Dankert (buitenlandse zaken) genoemd. Dankert liet vervolgens weten een benoeming in Brussel “een mooie afsluiting” van zijn politieke loopbaan te vinden.

Minister Kok was in Brussel om een bijeenkomst van socialistische partijleiders en kabinetsleden bij te wonen. “De Nederlandse regering is steeds een verklaard voorstander geweest van het aanblijven van Andriessen, als-ie dat zelf wil”, aldus Kok, die er aan toevoegde zich “daar aan te willen houden”. Vragen over diens herbenoeming wees hij van de hand door te zeggen “ik ben geen premier en ook geen leider van het CDA”. Voor de PvdA-leider staat daarmee vast dat een herbenoeming van de Nederlandse Europese Commissaris een interne CDA-aangelegenheid is. Andriessen beheert bij de Europese Commissie de portefeille buitenlandse betrekkingen en handelspolitiek en bekleedt één van de vice-voorzitterschappen. Hij werd in 1981 in de Commissie benoemd. Naar verluidt zou hij zijn kandidatuur af willen laten hangen van de portefeuille die Nederland straks wordt aangeboden. Daarover zal met Commissievoorzitter Delors worden onderhandeld.