"Iraq gate' brengt Bush in verlegenheid

WASHINGTON, 12 OKT. De Amerikaanse regering is in verlegenheid geraakt door illegale leningen die tot twee jaar geleden in het geheim via een Italiaanse bank aan het Irak van Saddam Hussein werden verstrekt. De zaak komt op een hoogst ongewenst tijdstip voor president Bush, die druk bezig is met zijn herverkiezingscampagne.

Het gaat om leningen via het filiaal van de Italiaanse Banco Nazionale del Lavoro in Atlanta in de staat Georgia aan Irak voor de aankoop van wapens. De leningen werden deels gegarandeerd door de Amerikaanse regering. In Atlanta is er al een rechtszaak gaande over het geval, terwijl ook de Senaat de zaak in onderzoek heeft. Democraten in het Congres hebben de verdenking geuit dat de regering dit "Iraq gate' in de doofpot probeert te stoppen uit vrees dat aan het licht zal komen hoezeer de regering Irak lang de hand boven het hoofd hield.

Het afgelopen weekeinde beschuldigden het ministerie van justitie en de centrale inlichtingendienst CIA elkaar ervan essentiële informatie over de zaak te hebben onthouden aan een rechter in Atlanta. De federale recherche FBI heeft intussen opdracht gekregen van het ministerie om een onderzoek naar de kwestie in te stellen.

Vrijdag werd bekend dat CIA-bronnen het Congres hadden laten weten dat functionarissen van het ministerie hen hadden geïnstrueerd gegevens te onthouden aan de rechter. Later wees het ministerie de CIA als schuldige aan. (AP)