Inschrijfgeld fokt prijzenpot op tot een record

WOLVEGA, 12 OKT. De precies eenjarige baan van Wolvega, Lindetrek, had zaterdag geen betere manier om zijn verjaardag te vieren kunnen bedenken: met de eerste editie van de Fokkers Trofee had de baan een thriller van allure in huis, met een pakkend verloop en een adembenemend slot.

In de slag om de trofee en de niet te versmaden prijzengeld van 250.000 gulden bleken de rijders met geduld uiteindelijk aan het langste eind te trekken. Terwijl favoriet George Scotch, Derby-winnaar Gipsy Westland en Goofy Boshoeve aanvankelijk voor de in het oog lopende schermutseling aan de kop zorgde, wachtten Anne de Wrede met Greatest Secret en Roelof Kromkamp met Genuine Star aan de reling op hun beurt. Bij de laatste bocht bleek de positie van het tweetal nog hopeloos, maar zij kregen alsnog de ruimte om naar buiten te manoeuvreren. Hun vrijwel gezamenlijk ingezette eindsprint maakte kort voor de streep een einde aan de illusies van Hans Ruijgrok, die zich met George Scotch als winnaar van de vette pot waande. Precies op tijd schoof Genuine Star voorbij Greatest Secret. De kilometertijd, 1.17,0 was uitstekend. Van alle Nederlandse driejarigen uit de historie had alleen Genuine Star zelf over 2100 meter al eens in een betere tijd gewonnen.

Roelof Kromkamp dankte zijn overwinning, zei hij, aan het initiatief van Anne de Wrede, die tot actie over ging. Een schietgebedje in de laatste bocht zou erg op zijn plaats geweest zijn, maar daarvoor had de tijd ontbroken, zo meldde hij. Hij bracht zijn complimenten over aan het adres van trainer Tjitse Smeding, die Genuine Star in absolute topvorm aan de start had gebracht terwijl bij sommige andere concurrenten na een lang seizoen de fijna puntjes er wel af waren.

Smeding retourneerde het compliment. “Genuine Star is op de best mogelijke manier gereden”, zei hij, “zij moet het van haar enorme speed op een kort stuk hebben. In dat opzicht is zij gewoon de beste van haar jaargang.”

De grootmeester uit het Friese Oudeschoot, die zich sinds een ongeluk in een koers ruim dertig maanden geleden tevreden moet stellen met het berijden van zijn paarden in de training, had drie deelnemers in het veld. Hij zag Goofy Boshoeve op het koersverloop sneuvelen en Golddream S. aan de start falen. Zijn derde gegadigde maakte zo ongeveer het hele koersseizoen goed, nadat zijn cracks in de derby onder de verwachtingen waren gebleven. De herkansing die Smeding nu in de vorm van de Fokkers Trofee kreeg, kwam hem zeer van pas.

Een opmerkelijk aspect aan de Fokkers Trofee: het prijzengeld was een absoluut record voor de Nederlandse Draf- en Rensport. Dat geld was bijeengebracht door de fokkers en eigenaren van de G-jaargang in vijf termijnen inschrijfgeld te laten betalen, waarbij na de eerste door de Fokkersvereniging betaalde termijn steeds weer de gelegenheid bestond de paarden terug te trekken. Dat gebeurde minder dan verwacht. De vice-voorzitter van de Fokkersvereniging, Joop Dragt, de geestelijke vader van de Fokkers Trofee, zei: “Wij mikten bij het ontstaan van het idee op een kleine ton aan prijzengeld, maar wij kwamen met inbegrip van fokpremies op het driedubbele uit. Het idee bleek een gat in de markt.” De Fokkersvereniging hoopt dat de mogelijkheid van het winnen van hoge prijzen door jonge dravers de verkoop van de vaderlandse fokprodukten zal stimuleen. Joop Dragt: “Veel potentiële kopers zijn de afgelopen jaren op de buitenlandse markt actief geweest. Op de jongste verkopingen van eenjarige dravers was de gemiddelde prijs nog geen zesduizend gulden en daar moeten de fokkers te veel op toeleggen. De trofee moet een bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van de heersende laagconjunctuur in de drafsport.”

    • John Brandsen