Iliescu krijgt 58 procent

Niet bekend

In de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op 27 september had Iliescu al 47 procent van de stemmen gekregen, slechts drie procent minder dan de absolute meerderheid die hem toen al de definitieve zege zou hebben opgeleverd.

De peiling van 58 procent is afkomstig van de onafhankelijke Pro-Democratie Vereniging, die een vergissingsmarge van 3,6 procent incalculeert. Andere organisaties die gisteren de verkiezingen volgden concludeerden na de sluiting van de stembureau's dat Iliescu rond 54 procent van de stemmen had gekregen.

In een eerste reactie op de voorlopige uitslag zei Constantinescu, rector van de universiteit van Boekarest en kandidaat van de anti-communistische oppositie, dat Iliescu's herverkiezing “nationaal en internationaal problemen zal scheppen”. Iliescu heeft zich - het laatst zaterdag - uitgesproken voor een verlangzaming van het tempo van de hervormingen en voor de vervanging van de radicale hervormers in de Roemeense regering. Hij wil met name het tempo van de privatisering verlagen en hij wil ook na januari de prijzen van een aantal belangrijke consumptiegoederen laag houden. Constantinescu daarentegen is voor handhaving van een hoog tempo bij de hervormingen. (Reuter, AP)