Herhaling in warm Lissabon

Ajax verloor in 1969 in de kwartfinale van het Europa-Cuptoernooi op eigen veld met 3-1 van Benfica. Iedereen dacht dat de Nederlandse kampioen was uitgeschakeld, maar de Amsterdammers wonnen de return in Lissabon verrassend met dezelfde cijfers, om uiteindelijk in Parijs ook de beslissingswedstrijd te winnen. De volleyballers van Rentokil ZVH hadden een soortgelijke "Portugese ervaring'. Ze verloren negen dagen geleden in Zevenhuizen kansloos met 3-0 van Sporting, maar zorgden voor een sensatie door in een volle zaal in Lissabon zich via een 3-0 zege te herstellen. En aangezien ZVH in de eerste wedstrijd meer punten vergaarde, 33, dan Sporting in de tweede, 28, werd de volgende ronde bereikt.

Spelverdeler Arnold van Ree, afkomstig uit de nationale selectie, speelde een goede wedstrijd in Lissabon. Hij was na de 0-3 in Zevenhuizen nog als zondebok afgeschilderd.

Heb je na de eerste wedstrijd veel problemen met je ploeggenoten gehad?

Ik weet niet waar die praatjes vandaan komen. Er zal in eerste opwelling misschien wat zijn geroepen, maar verder is er niets gebeurd. De spelers zijn reeël genoeg om te weten dat er meer aan schortte dan alleen de samenwerking tussen de spelverdeler en de rest van het team. Als er echt grote problemen waren geweest kan je die niet binnen een week oplossen en met 3-0 van Sporting winnen.

Hoe moeilijk is het om als spelverdeler in een team te worden ingepast?

Ze hebben bij Zevenhuizen vier jaar met dezelfde spelverdeler gespeeld (Laurens Clardey, red). Dan kost het tijd om aan iemand anders te wennen. Ik speel een ander type spel. Ik ben langer dan mijn voorganger en pak de bal dus hoger. Met zo'n succes tegen Sporting hebben een flinke stap voorwaarts gemaakt. Die kwam dus ineens, pats-boem, uit de lucht vallen.

Hoe reageerden de Portugezen op het onverwachte verlies?

Het was een enorme klap voor ze. Sporting heeft vele afdelingen. Het is een grote vereniging. En de voetballers waren in het Europa-Cuptoernooi ook al uitgeschakeld door Leo Beenhakker en zijn ploegje. Dan telt dit ook wel degelijk mee. In de derde set werden ze echt een beetje wanhopig.

    • Hans Klippus