Geruchten over Europa zwellen aan

BRUSSEL/LONDEN, 12 OKT. De ingelaste Europese top in Birmingham komt steeds dichterbij en dat is onder andere te merken aan de geruchtenvorming over wat daar en daaromheen zal worden besloten. Zo openden twee toonaangevende Britse kranten vanmorgen met opmerkelijk Europees nieuws - dat nog voor het middaguur door woordvoerders naar het rijk der fabelen werd verwezen.

De Financial Times schreef dat Frankrijk overweegt de bijeenkomst in Birmingham te boycotten als een eventuele handelsovereenskomst tussen de EG en de Verenigde Staten voor de Franse boeren onvoordelig uitvalt. Als bron werden "ambtenaren in Brussel' genoemd. Het Franse ministerie van buitenlandse zaken heeft het bericht vanmorgen als “complete nonsens” afgedaan.

De Times meldde dat hoge ambtenaren bij de Europese Commissie op Frans-Duits initiatief een geheim plan voorbereiden voor een "Europa van de acht': een EG van alleen die landen die echte integratie nastreven. Bron wederom: ambtenaren in Brussel. De Duitse en Britse ministeries van buitenlandse zaken ontkennen het plan ten stelligste. Wie weet wie gelijk heeft mag het zeggen. (Reuter)