Daf en Fokker op laagste punt

AMSTERDAM, 12 OKT. Op de beurs in Amsterdam was de stemming vanmorgen bij rustige handel gedrukt. Daf en Fokker behaalden een nieuw laagste punt van het jaar.

AMSTERDAM De EOE-index noteerde 1,74 punt lager op 277,99. Verantwoordelijk voor de dalende trend was de dollar. De Amerikaanse munt die de laatste dagen van de afgelopen week gestaag geklommen was, noteerde vanmorgen ruim twee cent lager. Ook het Britse pond moest nu weer terrein prijsgeven.

Tevens ondervond Beursplein 5 de negatieve invloed van de buitenlandse beurzen. In Frankrijk en Duitsland stonden de aandelenkoersen onder druk. De lagere dollar liet vooral de koersen van de internationals dalen. Unilever moest twee gulden inleveren op 181,60, Koninklijke Olie verloor 1,30 op 141,70 en Akzo raakte anderhalve gulden kwijt op 134,60. Philips ging een dubbeltje terug op 22 en KLM zakte twee dubbeltjes op 24,40 gulden.

Daf en Fokker kregen opnieuw klappen te verwerken. Beide fondsen noteerden een nieuw diepterecord van dit jaar. Daf moest twintig cent achteruit naar 11,40. De vliegtuigbouwer stond tegen het middaguur op 16,80, een verlies van dertig cent. Op de obligatiemarkt waren de koersen praktisch ongewijzigd.

LONDEN De Londense effectenbeurs opende vanmorgen licht lager omdat Wallstreet vrijdag lager gesloten was. Onder invloed van de toegenomen hoop op een Duitse renteverlaging trok de FTSE-100-index in de loop van de ochtend bij en noteerde rond het middaguur 2545,5 punten, 4,3 punten hoger dan vrijdag.

FRANKFURT De Dax-30-index verloor vanmorgen 21,48 punten (1,5 procent) op 1.418,18 punten. De verwachting dat de winstgevendheid van het Duitse bedrijfsleven zal tegenvallen drukte het koersniveau.

TOKIO Op de beurs in Tokio sloot bij dunne handel het Nikkei koersgemiddelde vandaag 242,23 punten hoger op 17.302,01.